Szlovákiában a legdrágább a hitel

Vágólapra másolva!
Egyes szlovákiai elemzők szerint az ottani jegybank kettős játékot űz, és szándékosan nem lép fel a kereskedelmi bankok szokatlanul magas kamatfelára ellen. Az ok: az infláció leszorítása.
Vágólapra másolva!

A jegybanki alapkamathoz képest a szlovákok számára a legdrágább a bankhitel, sokkal drágább, mint a magyarok vagy a lengyelek számára - derült ki a SME című pozsonyi lap pénteken megjelent felméréséből. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a központi bank kettős játékot űz.

A szlovák kereskedelmi bankok ügyfelei átlagosan 15 százalékos kamatot fizetnek, vagyis a felár, a kedden negyed százalékponttal 4,25 százalékra csökkentett jegybanki alapkamathoz képest majdnem 11 százalékpont. Magyarországon a felár átlagosan 8 százalékpont a 8 százalékos alapkamat fölött, Lengyelországban 6 százalékos, a szerdán negyed ponttal, 4,25 százalékra emelt alapkamat fölött.

Az újság által megkérdezett elemzők a szlovák lakosság gyakorlatlanságával, tapasztalatlanságával és a természetes óvatosság hiányával magyarázták, hogy a bankok kockázatosabbaknak tekintik őket, mint más bankok az ügyfeleket, szinte bárhol az Európai Unióban.

A nagy piaci kamatfelárra már a Szlovák Nemzeti Bank is felfigyelt, de legutóbbi pénzügypolitikai elemzésében nem jelezte, hogy bármiféle intézkedést tervezne a kereskedelmi bankok nyerészkedését megfékezendő. Más elemzők ebből arra következtetnek, hogy a központi bank alkalmasint kettős játékot űz: a drága piaci kamat is segít a lakossági fogyasztás, következésképp az infláció mérséklésében.

A pénzromlás ugyanis a Szlovák Nemzeti Bank fő gondja az euró 2009-re tervezett bevezetésére készülve. Visszafogásával a központi bank a maga részéről bátrabban csökkentheti alapkamatát - amint március végén és e hét elején is tette -, megkísérelve elriasztani a szlovák korona gyors drágulására játszó spekulációt.