Milliárdos per indul az Európai Bizottság ellen

Vágólapra másolva!
Mintegy 1,6 milliárd euró kártérítést követel egy cég az Európai Bizottságtól (EB), mivel az tévesen utasított el egy cégfelvásárlást. Ha az EB pert veszít, az egész eddigi versenyfelügyeleti tevékenységét megkérdőjelezheti.
Vágólapra másolva!

Versenyfelügyeleti funkciójában az Európai Bizottság először kényszerül szembenézni konkrét összegű kártérítésre szóló keresettel, mert egy hat évvel ezelőtti döntésével hibásan és alaptalanul hiúsított meg egy vállalatátvételt - olvasható a Világgazdaságban.

Az elektromos berendezéseket gyártó Schneider Electric 5,4 milliárd euróért akarta átvenni szintén francia versenytársát, a Legrand céget. Brüsszel 2001-ben elutasította ezt az ügyletet, a döntést azonban egy évvel később sikerült egy bírósági határozattal érvénytelennek nyilváníttatni.

A Schneider az Európai Bíróság első fokon eljáró tanácsánál nyújtotta be kártérítési igényét. A felperes azzal érvel, hogy a bizottság versenyfelügyeleti részlegei tévedések tömkelegével tűzdelt határozatot hoztak, ennek nyomán vissza kellett csinálni egy már csaknem befejezett ügyletet, és az átvenni kívánt aktívákat csak tetemes veszteséggel tudta értékesíteni. Várakozások szerint sikere esetén a Schneidert vállalatok sora fogja követni a saját keresetével.