Sikeresek a magyarországi német cégek

Vágólapra másolva!
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei évi konjunktúra felmérése szerint a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok többsége gazdaságilag sikeres és ismét Magyarországon fektetne be, annak ellenére, hogy a makrogazdasági és gazdaságpolitikai feltételek nehezebbek lettek - közölte Straub Elek, a kamara elnöke.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a magyar gazdaság rövid távú fejlődéséről kedvezőtlenebb ítéletet alkottak a válaszolók. A cégek mintegy fele számít az ország gazdasági helyzetének romlására 2007-ben, csupán 14 százalékuk vár javulást. A pozitív és a negatív várakozások különbözete az elmúlt 10 év legrosszabb értéke.

Kritikusabb lett a gazdaságpolitikai keretfeltételek megítélése, például az adózást vagy a közigazgatást illetően. Erősödött az euró bevezetése iránti igény. A megkérdezettek többsége ugyanakkor már csak 2013-ban számít a közös valuta bevezetésére, ami a tavalyi felméréshez képest kétéves eltolódás.

A megkérdezett cégek szerint a kormány legsürgősebb feladata egyebek mellett, hogy kiszámíthatóbbá tegye a gazdaságpolitikát, egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert vezessen be, küzdje le a korrupciót és számolja fel a szürkegazdaságot.

A német vállalatok a nehezebb gazdasági helyzet ellenére, továbbra is erőteljes beruházási tevékenységet folytatnak. Az elmúlt években négyből három német cég növelte vagy állandó szinten tartotta befektetéseit, csupán negyedük fektetett be kevesebbet vagy semennyit.

Az üzletmenettel kapcsolatos várakozások a saját cégekkel kapcsolatban lényegesen jobbak az általános konjunktúra megítéléséhez viszonyítva, ugyanakkor az előző évekhez képest visszafogottabban nyilatkoztak. Az optimizmus egyik oka a cégek versenyképessége, a másik pedig, hogy kevésbé függnek a belső piactól, mivel az érintett vállalatok sok esetben erősen exportorientált tevékenységet folytatnak.

Straub Elek elmondta, hogy a munkaerőpiaci tényezőkkel kapcsolatos tapasztalatok továbbra is Magyarország mellett szólnak: a munkatermelékenységet, a képzettségi színvonalat és a teljesítményorientáltságot változatlanul jónak ítélik a befektetők. A munkaköltségek és a szakember kínálatot azonban a megkérdezett cégek az idén a tavalyihoz képest kedvezőtlenebbnek ítélték.

A felmérés szerint a német vállaltok 41 százaléka 2007-ben több munkavállalót kíván foglalkoztatni, csak 12 százalékuk tervez létszámleépítést, ami 2001 ót a legjobb arány.