Átsorolták Japán hitelminősítő mutatóját

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a japán adóskockázati osztályzat hétfőn egy fokozattal "AA"-ra emelkedik az öt évig érvényben volt "AA mínusz"-ról.
Vágólapra másolva!

Az "AA mínusz" is önmagában magasan elsőrendű, vagyis minimális adóskockázatot tükröző besorolás, ám amikor az S&P 2002. áprilisban a most ismét megadott "AA"-ról egy fokozattal erre a szintre süllyesztette a japán osztályzatot, azt elsősorban a japán gazdaság strukturális reformjának késlekedésével indokolta, ami az addig eltelt évtizedben négy recessziót okozott a japán gazdaságban, miközben az államadósság a GDP-érték 140 százalékára emelkedett; ez a legmagasabb érték volt a Hetek között.

A hétfői felminősítéshez fűzött indoklásban a Standard & Poor's azt írta: az államadósságot a 2012-es pénzügyi évig 133 százalékon várja stabilizálódni, és azzal is számol, hogy a jövő márciusban záruló jelenlegi pénzügyi évben az államháztartási hiány a GDP 5,0 százalékára süllyed a 2002-ben mért 8,2 százalékról.

Az S&P szerint a japán bankrendszer egészségét is sikerült helyreállítani; a nem teljesítő hitelállomány a teljes portfólión belül a tavaly szeptemberi állapot alapján már csak 2,7 százalék volt.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy Japán abszolút számokban mérve a világ legnagyobb nettó külső hitelezője kétezer milliárd dollár nettó követeléssel, ami a folyó bevételek 218 százaléka volt 2006 végén.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service év eleji felmérése szerint Japán csak amerikai kincstárjegyből az akkori állapot szerint 637,4 milliárd dollárnyit birtokolt; ugyanakkor Kína 346,5 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjeggyel bír.

Ezzel a két ország együtt a 45 százalékát birtokolta a külföldi befektetők kezén lévő 2199 milliárd dollárnyi (405 ezer milliárd forint) amerikai kincstárjegynek.