Felértékelődik a távfűtés

Vágólapra másolva!
A jövőben felértékelődik a környezetkímélő távfűtés szerepe, amelynek árai is versenyképessé tehetők majd a megújuló energiaforrások alkalmazásával, illetve a hőenergia felhasználásának optimalizálásával - fogalmazták meg szakemberek egy regionális távhőkonferencián szerdán, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.
Vágólapra másolva!

A hőfelhasználás optimalizálása a legújabb fejlesztésekkel már elérhető közelségbe került - mondta Gerda István, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

Úgy vélte, az energia-felhasználás a panelprogramban megvalósuló rekonstrukciókkal, valamint a szolgáltató cégek hálózatának és a hőfelhasználó lakások vezeték-rendszerének korszerűsítésével jelentős mértékben javult, s tovább javítható. A Nyírtávhő Kft.-nél például a megvalósított fejlesztésekkel felére-harmadára csökkent az utóbbi 17 évben a fajlagos hőfelhasználás - tette hozzá.

A cég által saját forrásból indított, úgynevezett Nyitás-programban a hőközpontok és a vezetékhálózat korszerűsítésével optimálisra csökkentették a hőveszteséget, s a 16 ezer lakásban és az 1000 közületi fogyasztó döntő többségénél pedig lehetővé tették a mérés szerinti fűtés-elszámolást.

A tömbépületek egy részének szigetelése, ajtó-ablak cseréje is megtörtént a panelprogram keretében, és folytatódik a következő években is.

A konferencián az előadást tartó szakemberek jó lehetőséget láttak a megújuló energia-források alkalmazására a hőt- és melegvizet előállító erőművekben. A salgótarjáni Tarjánhő Kft.-nél például biomassza projektet készítenek elő.