Eltűnhetnek a kiskertek

2007.04.23. 7:03

Veszélyben van a kertek országa, egyre kevesebb a hobbikertész. Pedig az egészséges életmód és a sorozatos élelmiszerbotrányok komoly érvek a divatjamúlt hobbi mellett. Gazdasági szempontból sem érdemes még temetni a konyhakertet.

Egy saját tulajdonú kertekben nagyon kis költséggel, és meglepően hatékonyan lehet élelmiszert előállítani. Az eszközök beszerzése egyszeri befektetést igényel, ezután a szaporítóanyag- vagy csemetevásárlás után az öntözés jelenti az egyetlen költséget. Abban az esetben persze, ha a munkaidőt nem számítjuk.

A legnagyobb rendszeres kiadást kétségtelenül az öntözés költsége, a vízdíj jelenti. Számításaink szerint azonban így sem válik értelmetlenné a hobbikertészkedés Magyarországon, mert egy száraz év 100 milliméteres csapadékkiesését egy 500 négyzetméteres kertben 22 ezer forintból lehet pótolni. Ráadásul elméletileg meg lehet spórolni a csatornadíjat is, ha a tulajdonos szerződést köt a Csatornázási Művekkel, és felszereltet egy mellékmérőt. Így csak 9200 forint lesz a locsolás költsége egy év alatt. Az öntözés erősen függ a növények vízigényétől és a kert talajától, és nagyon nehéz kiszámítani, hogy mennyi vízre van szüksége egy-egy növénynek. A gyakorlatban tehát a nyári vízszámlát alaposan megemeli az öntözés.

A locsolórendszer kiépítésével sok vizet takaríthatunk meg, mert az pontosabban adagolja a vizet, ráadásul kényelmes, és időtakarékos is. Kis méretű kertben már 50 ezer forint körüli költséggel össze lehet állítani minőségi alkatrészekből egy egyszerű rendszert. Aki egyáltalán nem akar vízdíjat fizetni, annak érdemes kutat fúratni, ám ez könnyen kerülhet százezrekbe is, ha mélyen van víz. A mély kút másik hátránya az, hogy onnan csak nagyobb teljesítményű, és nagyobb energiafogyasztású szivattyúval lehet a felszínre hozni a vizet.

A szerszámoskamra 20 ezer forintból feltölthető, és egy jó minőségű kapával, ásóval, fűrésszel és metszőollóval évekig dolgozhat a lelkes kertész.

A növényvédelem sem számít ma már drága mulatságnak, a permetszerek néhány ezer forintos tételt jelentenek évente egy nagyobb kertben is. Saját fogyasztásra azonban minimális, évi legfeljebb egyszeri permetezéssel is termelhetünk, mert a fa ugyan jóval kevesebb, és kevésbé mutatós gyümölcsöt hoz, viszont a belső értékek kárpótolhatják a kert gazdáját.

Almára, paradicsomra és fűszernövényekre minden kertben szükség van, és ezen növények termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, vagy túlzott gondoskodást. Tehát aki nem szeretne túl sok időt és pénzt fordítani kertjére, annak jó indulást jelenthet a növények ez a csokra. A többi növényt kiválasztásánál a család ízlése mellett fontos szempontot jelentenek a helyi sajátságok: a föld, a csapadékmennyiség és a kertben lévő többi növény.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK