Lassul az ipari termelés bővülése

Vágólapra másolva!
Februárban - kiigazítatlan index szerint - 10,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami megegyezik a munkanaphatástól megtisztított mutatóval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest, a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 0,4 százalékos emelkedést mutatott 2007 februárjában.

A most közölt éves számok megegyeznek az előzetesen közölt mutatókkal, míg a havit 0,3 százalékról 0,4 százalékra módosították.

Az ipari termelés 2006 februárjában mind a kiigazítatlan, mind a munkanaphatástól megtisztított index szerint 11,6 százalékkal nőtt az előző év februárjához képest.

Az ipari export februárban 22,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A februári exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alágazata adta. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint harmadát képviselő villamosgép és műszer gyártásának exportvolumene 22 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem három tizeddel részesülő járműgyártás 28,2 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 17,9 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, ez részben a magas bázisszint eredménye.

Az idén februárban, a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28 százalékkal bővült 2006 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 32,4 százalékkal, az új belföldi rendelések pedig mérsékeltebben, 7,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 14,6 százalékkal haladta meg az előző év szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában - 0,8 százalékos létszámcsökkenés mellett - 11,9 százalékkal magasabb volt, mint 2006 azonos időszakában.

2007 első két hónapjában Magyarország hét területi egysége közül termeléscsökkenés csak a Dél-Alföldön volt. A legnagyobb mértékű, 22,4 százalékos volumenbővülés a Közép-Dunántúlon volt megfigyelhető.