A hétvégi kamionstop enyhítését tervezik

Vágólapra másolva!
A szomszédos országok gyakorlatához igazodva megváltozhat a teherjárművek forgalomkorlátozása. A szigorú magyar szabályozás nyári időszaka két hónapra rövidülne - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A nehéz tehergépkocsik közlekedésének hét végi korlátozását kívánják enyhíteni - derül ki a szaktárcának a lap birtokába került munkaanyagából. A köznyelvben kamionstopként emlegetett, több mint tízéves kormányrendelet módosítását hatástanulmány előzte meg, és a tervek szerint június 1-jétől lépne hatályba.

Az európai országok közül a magyarországi az egyik legszigorúbb nyári időszaki forgalomkorlátozási rendelet. A módosítási tervezetben egyebek között a nyári közlekedési korlátozás kezdetét június 15-ről július 1-jére javasolják változtatni, de változatlanul augusztus 31-én fejeződne be.

A hatályos rendelet szerinti szombat-vasárnapi és munkaszüneti egybefüggő kamionstop helyett kétórás megszakítást javasol a tervezet 22 és 24 óra között, mondván, ez elősegítené a lakosság kereskedelmi árukkal való hét végi ellátását. Az előírás a környező országok gyakorlatával is harmonizál.

Újdonság lenne, hogy a külföldről belföldi szállítás céljából hazánk területére belépő tehergépkocsik közlekedési korlátozása négy órával később kezdődne, a nemzetközi fuvarba induló kamionok korlátozása pedig négy órával korábban érne véget.

A forgalomkorlátozást alkalmazó országok gyakorlata nincs összhangban. Az Európai Bizottság a tagállamokra bízza, miként kívánják korlátozni a nehéz tehergépkocsik közlekedését.