Az amerikai ingatlanpiacra figyelmeztet az IMF

Vágólapra másolva!
Egyes pénzpiacok kockázata növekszik - állapította meg az IMF a globális pénzügyi stabilitásról készített friss féléves jelentésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szervezet ugyan úgy látja, hogy a gazdasági növekedés és a globális gazdasági feltételek támogatják a kedvező pénzügyi környezet kialakulását, bizonyos kockázatok és körülmények ennek ellenében mutatnak változásokat, 2006. szeptembere óta a pénzügyi stabilitást gyengítik.

Az IMF szerint az egyik ilyen kockázat az amerikai másodlagos jelzálog-piac, ahol nagy számban bukkantak fel megfelelő pénzügyi háttérrel nem bíró kölcsönfelvevők. Ezen a piacon a kedvezőtlen fejlemények a vártnál gyorsabban jelentkeztek és az egész ingatlanpiacot leültették. Az IMF amiatt aggódik, hogy a fogyasztási szféra más kölcsönpiacaira is átterjedhet a probléma, keletkezhetnek veszteségek, mint például a hitelkártya üzletben, vagy a járműkölcsönzés piacán. Szükségesnek tartja ezért az okok, az (amerikai) ingatlanpiac lehűlését előidéző tényezők feltárását és a jelzálog-kölcsönök jegyzési szabványainak fenntartását.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szakemberei a hitelezési fegyelem fellazítását okozó tényezőt látnak a jelentős vállalati felvásárlási, összeolvadási törekvésekben is, mivel a felvásárlásra kiszemelt vállalkozások általában nagy cash-flowal, azaz mozdítható pénztőkével rendelkeznek gyenge finanszírozói támogatás mellett. Az ilyen cégek és velük a finanszírozási fedezet értékének növekedése a velük kapcsolatos hitelkockázatot is növeli.