Csipkedik magukat az szja-bevallók

Vágólapra másolva!
Idén április elejéig 17 százalékkal több személyijövedelemadó-bevallás érkezett be az adóhatósághoz, mint egy évvel ezelőtt. Szintén április elsejéig az APEH valamivel több, mint 22,6 milliárd forint szja-t fizetett vissza mintegy 426 ezer adózónak.
Vágólapra másolva!

Április elsejéig 1,172 millió szja-bevallást vett nyilvántartásba az APEH, mintegy 17 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Az önadózást választó magánszemélyektől az adóhatóság idén 2,4 millió szja-bevallást vár. Adóhatósági adómegállapítást (ADAM) körülbelül 14 ezren kértek.

A visszaigényelt adót, járulékot idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20.

Az APEH április elsejéig valamivel több, mint 22,6 milliárd forint szja-t fizetett vissza mintegy 426 ezer adózónak, vagyis átlagosan több mint 53 ezer forintot.

Idén a sajtó többször foglalkozott azzal, gondot okoz az adózóknak, hogy megváltozott az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetéshez fűződő kedvezmény érvényesítésének módja. A kedvezményt most már nem kapják kézhez az adózók, hanem az általuk megjelölt önkéntes pénztárba utalja át az adóhatóság. Ehhez meg kell adni a pénztár adószámát és az egyéni számlaszámot, ezt azonban nem mindenki értelmezte helyesen, egyes visszajelzések szerint azért, mert az ehhez fűzött magyarázat félreérthető volt.

"Ezen új lehetőség a bevallások feldolgozása során az adóhivatal részére új feladatot jelentett" - válaszolta az APEH sajtóosztálya az MTI azon kérdésére, igaz-e, hogy a pénztári számlákon emiatt még nem jelentek meg a jóváírások. "Az utalások megkezdése a közeljövőben várható" - közölte az APEH.