Olaszoké lett a Gazprom Nyeft 20 százaléka

Vágólapra másolva!
Az olasz ENI energiakonszern szerezte meg az orosz Gazprom olajegysége, a Gazprom Nyeft 20 százalékát a csődbe taszított Jukosz olajcég más üzletrészeivel együtt a szerdai kényszerárverésen, de már előre elővételi jogot adott rájuk az orosz állami ellenőrzésű monopóliumnak.
Vágólapra másolva!

A tízperces moszkvai aukción, amely a második volt a Jukosz maradék tulajdonrészeinek kiárusítása során, az ENI leányvállalata, az EniNeftegez Kft. 151,5 milliárd rubelért (5,8 milliárd dollár, 4,36 milliárd euró) nyerte el a csomagot, amely a Gazprom Nyeft 20 százalékán kívül két Jukosz-leányvállalat, az Arktikgaz és a Urengoil teljes pakettjét, valamint 19 más vagyonrészt tartalmazott. A kényszerárverésen (amelyen az indulóár 4,2 milliárd eurónak felelt meg) részt vett az orosz állami ellenőrzésű Rosznyeft olajcég és a Novatek független gáztermelőt képviselő Unitex Kft. is.

A Gazprom még az árverés előtt megerősítette, hogy már előre jogot szerzett az ENI-től a Jukosz-vagyonrészek megvásárlására arra az esetre, ha az EniNeftegaz nyeri az aukciót. Az ENI stratégiai partnerséget ápol a Gazprommal, oroszországi kiaknázásban való részvételre törekedve.

A múlt hét elején lezajlott első kényszerárverésen a brit-orosz TNK-BP asszisztált a Rosznyeftnek a Jukosz által birtokolt 9,44 százalékos saját részvénycsomagjának megszerzéséhez, részvételével legitimálva az aukciót.

A Jukosz egy három évvel ezelőtt meghiúsult fúzió nyomán őrzött meg 20 százalékot a Gazprom Nyeftben, korábbi nevén Szibnyeftben. A Gazprom 2005 végén 13 milliárd dollárért vette meg a Szibnyeft 75 százalékát s alakította ki belőle olajegységét.