Az urán áráról vitáznak az oroszok Iránnal

Vágólapra másolva!
Pénzügyi problémákra hivatkozva nem kezdte meg márciusban a nukleáris fűtőanyag Iránba szállítását Oroszország. Az iráni álláspont szerint viszont Moszkva valójában politikai okokból döntött a szállítás késleltetése mellett.
Vágólapra másolva!

Két-három napon belül orosz küldöttség érkezik Teheránba, hogy a busehri atomerőművel kapcsolatos pénzügyi viták rendezéséről tárgyaljon iráni illetékesekkel - jelentette be kedden Golamreza Agazadeh, az iráni atomenergetikai szervezet vezetője.

Moszkva és Teherán a múlt szeptemberben írt alá szerződést orosz nukleáris fűtőelemek Iránba szállításáról. A kétoldalú megállapodások értelmében 2007-ben kellett volna elkezdeni a fűtőelemek szállítását, és az iráni atomerőmű orosz építőjének, az Atomsztrojekszport cégnek 2007 szeptemberére kellett volna üzembe helyeznie az Irán dél-nyugati részén fekvő Busehr kikötővárosban épülő létesítményt.

Az orosz fél pénzügyi problémákra hivatkozva nem kezdte meg márciusban a fűtőelemek szállítását, és kilátásba helyezte, hogy valószínűleg csúszni fog a busehri atomerőmű üzembe helyezése. Orosz állítás szerint az iráni fél nem folyósította maradéktalanul a 2006 szeptemberi szerződésben megszabott összegeket, de iráni részről vitatják ezt az állítást.

A pénzügyi problémákra való hivatkozás csak ürügy orosz részről, Moszkva valójában politikai okokból döntött a fűtőelem-szállítás és az üzembe helyezés késleltetése mellett - adott hangot Agazadeh az iráni feltételezésnek. Ezért szerinte, ha Oroszország továbbra sem szállítana nukleáris fűtőanyagot az iszlám köztársaság első atomerőműve számára, az "igazolná Teherán álláspontját", amely szerint az ország nem hagyatkozhat atomprogramjában külső szállítókra, neki magának kell uránt dúsítania.

A Nyugat nagy erőkkel próbálja megakasztani az iráni urándúsító tevékenységet, attól tartva, hogy az iszlám köztársaság atomfegyver előállítására akarja felhasználni a dúsított uránt. Teherán tagadja ezt a vádat, váltig állítva, hogy csakis atomerőművi fűtőanyagként, energiatermelésre szándékozik felhasználni az Iránban termelt dúsított uránt.