Nem törölnek járatot a ferihegyi sztrájk miatt

Vágólapra másolva!
Késéssel közlekednek a járatok, de törölni várhatóan egyet sem kell Ferihegyen a földi kiszolgálást végzők sztrájkja miatt. A sztrájkolók helyett a menedzsment dolgozik.
Vágólapra másolva!

A Ferihegyi repülőtéren a földi kiszolgálást végző Celebi GH Kft.-nél a szombat estéig meghirdetett sztrájk ideje alatt várhatóan járattörlés nem lesz, az utasoknak azonban késésekre kell számítaniuk. A sztrájkoló dolgozók helyett a cég menedzsmentje végzi a kiszolgálást - mondta el Limburger Loránd, a Celebi GH ügyvezető igazgatója szombaton reggel az MTI-nek.

A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) azt követően hirdetett egynapos munkabeszüntetést a Celebinél, hogy eredménytelenül zárultak a bértárgyalások. A Celebi menedzsmentje 1 plusz 2 százalékos, illetve a jelenlegi rugalmasabb munkarenddel 12 százalékos béremelést ajánlott. A szakszervezet a munkarend változása nélkül követel 15 százalékos emelést, amit szerintük megalapozottá tesz a növekvő forgalom mellett, a munkavállalókat terhelő többletmunka, illetve a Celebi nyereséges tevékenysége.

Limburger Loránd elmondta, hogy szombaton a beosztott munkavállalók többsége csatlakozott a sztrájkhoz, ám többen dolgoztak és beállt segíteni a társaság menedzsmentje is, illetve az egyes légitársaságok személyzetei is. Így várhatóan szombaton sem kell járatot törölni, de a pénteki 20-30 perces késéseknél szombaton várhatóan nagyobb mértékű csúszások lesznek a menetrendben - fűzte hozzá.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a munkabeszüntetés szombaton 26 induló és 21 érkező járatot érint. A Malév járatai azonban menetrend szerint közlekednek, mivel a Malév gépeinek földi kiszolgálását nem a Celebi, hanem a Malév GH végzi.

A szakszervezet egy másik Ferihegyi cégnél is sztrájkot hirdetett szombatra, 11 és 18 óra között a repülőtéri üzemanyag-kiszolgálást végző Rük Kft.-nél. Szollár Domokos szerint ez a munkabeszüntetés önmagában várhatóan nem okoz jelentős fennakadást a forgalomban, mivel a légitársaságokat időben értesítették arról, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt alternatív üzemanyag-felvételi lehetőséget kell keresniük.