A neten adnak túl a sikertelen ajándékokon

Vágólapra másolva!
A decemberi vásárlási csúcs után a kereskedők felkészültek a nem jól eltalált karácsonyi ajándékok visszacserélésére. Akik nem tudják valami tetszetősebbre beváltani, online aukciós portálokon tehetik pénzzé a meglepetésnek szánt tárgyakat - számol be a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az év legforgalmasabb időszaka kezdődik az internetes árverezős portálokon, a felesleges karácsonyi ajándékok miatt. Az online aukciós oldalakon máris megjelentek a bontatlan csomagolásban hirdetett tárgyak, amelyeket eladójuk többnyire "soha nem használtam, többet kaptam belőle karácsonyra" megjegyzéssel kínál.

A sikeres aukciókon akár a bolti árat is, de többnyire annak 80-90 százalékát lehet megkapni a műszaki cikkekért. A tipikus karácsonyi ajándéknak számító kávéfőzők, MP3-lejátszók, mobiltelefonok, egyéb háztartási és szórakoztatóelektronikai cikkek mellett ilyenkor sok bontatlan CD-t, ruhaneműt és könyvet kínálnak. Ezeket ma már a legtöbb áruház is visszaveszi, de sokan nem akarnak kényszerből vásárolni, inkább készpénzt szeretnének az ajándékokért.

A felesleges karácsonyi tárgyakat legfeljebb becserélni lehet. Készpénzt az áruházak csak abban az esetben adnak, ha az ár hibásnak bizonyult, és három munkanapon belül a visszavitt terméket nem tudják kicserélni - mondja Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. A három munkanap leteltével a vevőnek a javítással is be kell érnie, ha a csere aránytalanul többe kerülne. A kereskedelmi cégek azonban az ünnep után általában határidőn túl is visszacserélik a hibás, sőt a hibátlan árut is, ha nem tetszik.

Higiéniás terméket (szőrtelenítőt, borotvát, elektromos fogkefét, szájzuhanyt) mindenütt csak akkor vesznek vissza, ha az láthatóan nem használt. Fehérneműt pedig egyáltalán nem cserélnek be a kereskedők - írja a Népszabadság.