Az ország fele karácsonykor sem pihen

Vágólapra másolva!
Bár a termelést végző üzemek jelentős részében leálltak, a gépsorok, a kereskedők nem pihenhetnek karácsonykor. Mivel a hipermarketek éves forgalmuk közel negyedét bonyolítják ilyenkor, az alkalmazottaknak november végéig ki kellett venniük éves szabadságukat.
Vágólapra másolva!

Az ország egyik fele januárig pihen, a többieknek - az ünnepnapokat kivéve - továbbra is dolgozni kell, mint az év bármely más időszakában. Akadnak olyan cégek is, amelyek karácsony környékén a szokásosnál is nagyobb fordulatszámon pörögnek, így alkalmazottaik nem is gondolhatnak a két ünnep közötti pihenőre - írja a Világgazdaság.

Egyes vállalatoknál már csak karbantartást végeznek, míg máshol csökkentették a termelés ütemét. A cégek többsége előre dolgozott, hogy az ünnep előtt le tudja gyártani a szabadságolások miatt kieső mennyiséget.

Nem minden vállalatnál lehet azonban leállítani a gyárakat, vagy csökkenteni azok kapacitását, hiszen egyes ágazatokban a technológia ezt nem engedi meg. A Dunaferr Zrt.-nél például a megszokott ütemben termelnek tovább december végén is, mivel a melegüzemeknek folyamatosan működniük kell - mondta Várkonyi Zsolt, a társaság kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak.

A kereskedelemben azonban szinte mindenki dolgozik a két ünnep között is. A Tescónál például az értékesítéssel foglalkozó munkatársaknak az éves szabadságot november végéig ki kell venniük, s decemberben csak rendkívül indokolt esetben mehetnek el pihenőre. Ennek elsődleges oka az, hogy a 19 ezer embert foglalkoztató hipermarketlánc ebben az időszakban bonyolítja le éves forgalmának mintegy 20-25 százalékát, így az ünnepnapokat kivéve egész decemberben nyitva tartanak.

Nem sokat pihenhetnek az év hátralévő részében egyes szolgáltatóvállalatok alkalmazottai sem. A BKV Zrt.-nél például az ünnepek alatt és a két ünnep közötti időszakban is folyamatos a forgalmi szolgáltatás, így számos olyan - elsősorban a forgalmi tevékenység ellátásához kapcsolódó - munkakör van, amelynél ilyenkor is 24 órás a munkavégzés.