A magyar növekedés elmarad a régióstól

Vágólapra másolva!
Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) az idei 4 százalék után 2,8 százalékkal nő, de elképzelhető 3 százalékos ütem is, az infláció a korábban vártnál magasabb, 6,4 százalékos lesz - mondta a Kopint-Datorg ZRt. szakértője.
Vágólapra másolva!

A GDP jövőre a Kopint prognózisa szerint várhatóan gyorsabban, 2,8 százalékkal nő, mint a kormány által várt 2,2 százalék, de lassabban a 4 százalékos idei növekedési ütemnél - jelentette ki Palócz Éva tudományos vezérigazgató-helyettes. A régió idén 2 százalékkal gyorsabb gazdasági növekedést produkál, mint a magyar - tette hozzá.

A beruházások növekedése a tavalyi 5,6 százalék után 2006-ban stagnál, noha októberben még 2 százalékos ütemet várt az intézet 2007-re, új prognózisában ezt egy százalékra csökkentette. A magánfogyasztás jövőre 0,7 százalékkal csökken, a közösségi fogyasztás 7 százalékkal, szemben a korábban várt 5 százalékkal.

A GDP-t továbbra is nettó export húzza felfelé, az idén 9,9, jövőre 10,5 százalékkal nő a kivitel, miközben az import ennél lassabb ütemben 2006-ban 6,5, jövőre 6,2 százalékkal nő - magyarázta Palócz Éva. A külkereskedelmi mérleg 2007-ben 1 milliárd eurós hiánnyal zár, a folyó fizetési mérlegben pedig 4,5 milliárd euró deficit keletkezik, ami GDP-arányosan 4,6 százalékot jelent.

A Kopint prognózisa szerint a reálkeresetek jövőre 3,5 százalékkal csökkennek, a megtakarítási ráta (a jövedelem százalékában) 5 százalék lesz.

Októberben úgy számítottuk, hogy a jövő évi átlagos fogyasztói árindex 5,8 százalék lesz, az azóta ismertté vált önkormányzati áremelések és más, például közlekedési árváltozások bejelentése miatt 6,4 százalékra emeltük az előrejelzést - közölte a kutató. Az első negyedévre 8 százalékos, a másodikra 7 százalékos inflációt vár a Kopint, amely a harmadik negyedévben 6 százalékra, az év végére pedig 4,1-4,3 százalékra süllyed. Az euró átlagos árfolyamát jövőre az intézet 255 forintra várja, ami erősebb az októberi 266 forintos prognózisnál és az idei várható 265 forintos átlagnál.

A jegybanki alapkamat már nem emelkedik tovább, ez a legvalószínűbb lehetőség, hiszen az áremelkedések fiskális eredetűek, tehát monetáris eszközökkel nem lehet "lenyomni". Az év második felében várható kamatcsökkentés.

A jövő évi költségvetés teljesíthető, a Kopint GDP arányosan 6,9 százalékos államháztartási hiányt vár (a Pénzügyminisztérium 6,8 százalékot). Az állam működési, igazgatási költségeit kell kordában tartani, hiszen 2006-ra eredetileg 1800 milliárd forintot terveztek, ami 2100 milliárdra szökik fel. "A jövő évre ismét 1820 milliárd forintot rögzítettek, ehhez az ideinél havonta 30-40 milliárddal kevesebbet kell költeni" - mondta a vezérigazgató-helyettes.