Több olajat termel jövőre Oroszország

Vágólapra másolva!
Teljesülni látszik az orosz kormány azon vállalása, hogy az ország 2006-os olajkitermelése 2 százalékkal nőjön a tavalyihoz képest, és a tendencia jövőre is folytatódik. Az utóbbi években lassult a kitermelés, mivel a nehezebben kitermelhető olajmezők kerültek sorra.
Vágólapra másolva!

Az ideinél napi 200 ezer hordóval, azaz 2,2 százalékkal több olajat termel ki a jövő év első negyedében Oroszország, közölte becslését az orosz energiaügyi minisztérium. Oroszország kőolajtermelése így 119 millió tonna (átlagosan napi 9,69 millió hordó) lesz az adott időszakban.

Novemberben a termelés átlagosan napi 9,75 millió hordó volt, 1,3 százalékkal több a tavaly novemberinél. Októberben a termelés napi 9,71 millió hordóra csökkent a szeptemberi, szintén 9,75 millió hordóról. Augusztusban napi 9,76 millió hordó volt a napi kitermelés, ami csúcsnak számít a Szovjetunió megszűnése óta; júliusban napi 9,68 millió hordó, júniusban napi 9,69 millió hordó volt a termelés. Az első félévben a nyersolajtermelés 2,56 százalékkal volt több a tavalyi első félévinél, és elérte a 235,93 millió tonnát.

Ezzel teljesülni látszik az orosz kormány várakozása az olajtermelés idei, 2 százalékot meghaladó növekedésére, és várhatóan ez az ütem folytatódik jövőre is. Az orosz energiaügyi minisztérium adatai szerint a tavalyi egész évi termelés 470,2 millió tonna, azaz napi átlagban 9,44 millió hordó volt. Ez a 2004-es 458,8 millió tonnához, napi 9,19 millió hordóhoz képest 2,7 százalékos növekedés volt. A kormány eredetileg 5 százalékos növekedést valószínűsített tavalyra, idén már a célt is szerényebben jelölte ki.

1999 óta az orosz kitermelés több mint 50 százalékkal nőtt, de az utóbbi időben az ütem jelentősen lassult. 2004-ben az évi növekedési ütem 9 százalékos, 2003-ban még 11 százalékos volt, ami éves szinten rekord a Szovjetunió megszűnése óta. A növekedést újabban a lassú beruházások hátráltatják a nehezebben kitermelhető olajmezőkön.

Az orosz földgáztermelés a jövő év első negyedében várhatóan 175 milliárd köbméter lesz, és ebből 54,8 milliárd köbméter jut exportra. Ez havi átlagban körülbelül 1,3 százalékkal többnek ígérkezik a mostaninál. Oroszországban novemberben 57,587 milliárd köbméter földgázt termeltek ki, 9,6 százalékkal többet, mint októberben, és 1,8 százalékkal többet, mint tavaly novemberben. Ebből a Gazprom termelése 48,397 milliárd köbméter volt, 9,6 százalékkal több, mint októberben, de 0,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly novemberben.

A Gazprom betört a francia kiskereskedelmi piacra

Megállapodott az orosz Gazprom gázipari vállalat és a Gaz de France gázszolgáltató, hogy eredetileg 2012-ben lejáró hosszú távú szállítási egyezményüket 2030-ig meghosszabbítják. A Gaz de France évi 12 milliárd köbméter földgázt vásárol a Gazpromtól.

Az új megállapodás szerint a Gazprom évi 1,5 milliárd köbméter földgázt közvetlenül is eladhat a francia fogyasztóknak jövő októbertől. Ez már a második siker a Gazprom törekvésében, hogy megvesse a lábát a jövedelmező kiskereskedelmi piacon is. Novemberben hasonló megállapodást sikerült elérni az olasz ENI energiavállalattal.