Zabálják az áramot a régi háztartási gépek

Vágólapra másolva!
A régi, energiapazarló háztartási gépek aránya Magyarországon 35-40 százalék, ami az egyik legmagasabb arány az EU-ban. Különösen az állandóan üzemelő hűtőszekrények lecserélése óriási energiamegtakarítást eredményezne.
Vágólapra másolva!

A magyarországi háztartásokban található régi, nem környezetbarát, nem energiahatékony nagy háztartási gépek mielőbbi lecserélésére indított kampányt korszerű, környezetbarát és energiatakarékos készülékekre a 13 hűtőgépgyártót és forgalmazót tömörítő CECED Magyarország Egyesülés.

Magyarországon a régi háztartási gépek aránya 35-40 százalék, ami az egyik legmagasabb a 25 tagállam közül - közölte Mészáros Fanni, az egyesülés ügyvezetője. Jelenleg Európa-szerte több mint 188 millió 10 évnél idősebb készülék van a háztartások használatában, melyeket a legújabb technológiát alkalmazó gépekre cserélve 44 TerraWattóra energia megtakarítás érhető el, ami a széndioxid-kibocsátást mintegy 22 millió tonnával csökkentené - mondta az ügyvezető. Ez pedig az EU által a Kiotóban vállalt kibocsátáscsökkentés több mint 6 százaléka.

A kampány keretében szombaton a Városligeti Műjégpályán átadták a "Keressük az ország legöregebb hűtőgépét" verseny díjait. A verseny első helyezettje egy 1955-ben készült és 1956 óta működő ZIL Moszkva gyártmányú hűtőgép lett, aminek 50 év alatt a fogyasztási díja mai áron számolva 1,476 millió forintot tett volna ki. Ezzel szemben egy korszerű hűtő fogyasztási díja 50 év alatt mindössze 99 ezer forintot tenne ki, így a megtakarítás 1,466 millió forint lenne.

Az energiahatékonysági akció része az is, hogy ha valaki egy A, A+ vagy A++ energiaosztályú hűtőt vásárolt, és a vásárláskor leadta a régi készülékét, akkor 5000 forinttal olcsóbban kaphatta meg az új hűtőt. A kedvezményes akcióban december 16-ig mintegy 3000 régi készüléket cseréltek villanyszámla-kímélő, energiatakarékos újra.

A kormány 2007 és 2013 között 7 Petajoule háztartási energia megtakarítását irányozta elő, ez megegyezik 600-700 millió köbméter földgáz felhasználásával, ami a jelenlegi árak mellett mintegy 40 milliárd forintnak felel meg - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára. A kormány által elfogadott Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program (KEOP) szerint, ha azt az EU is jóváhagyja, akkor a következő hétéves időszakban az energiahatékonyság javítására körülbelül 30 milliárd forint lenne fordítható - tette hozzá a szakállamtitkár. Mivel az uniós forrást csak intézményi programokra lehet felhasználni, ezért ez a támogatás mintegy 150-200 milliárd forint értékű lakossági energiatakarékossági programot indukálhat. A jelenleg véglegesítés előtt álló új energiapolitikai stratégia súlyponti kérdésnek tekinti az energiatakarékosságot - emelte ki Felsmann Balázs.