Esnek az árak a széndioxid-piacon

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (ETS) a múlt héten tovább folytatódott a szén-dioxid kvóták árfolyamcsökkenése, amiben a magyar állam hét eleji aukciója is közrejátszhatott - mondta a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. elemzője.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai térségben egyedüli likvid karbon-tőzsdeként működő euets.com-on egy tonna szén-dioxid 6,50 eurón zárt a héten, szemben az előző heti 7,10 euróval. A magyar állam hétfőn 7,42 euróért vált meg aukción 1,197 millió kibocsátási egységtől, ami a piaci árakhoz képest igen jó árfolyamnak tekinthető - jegyezte meg Szabó Gergely, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. elemzője. Az aukciós mennyiség ugyanakkor tovább fokozta a hetek óta jellemző túlkínálatot, ez is hozzájárulhatott a további jelentős áreséshez - mutatott rá. Hozzátette, hogy más közép-európai országokból és a Baltikumból is "ömlik" a szén-dioxid a piacra.

Az egyre nagyobb eladási kedv mellett a vételi oldal nem túl aktív, a piac még alacsonyabb árakra számít. Az ETS beindulását megelőzően, 2003-2004-ben az angol kibocsátás kereskedelemben kisértetiesen hasonló volt az árfolyammozgás, és a tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy 3 euró körüli szintre is süllyedhet idővel a kvótaár - mondta a szakértő.

Az éghajlatvédelmi megfontolásból beindult ETS-ben a leginkább környezetszennyező iparágak 12 ezer cége vesz részt, Magyarországról 220 létesítmény. Az évente kiosztott 2,1 milliárd szén-dioxid egységből 31 millió jár magyarországi cégeknek.