Az Európai Bizottság is lemond a magyar kukoricáról

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a kukoricaintervenció megszüntetéséről szóló javaslatot az Európai Unió Bizottsága. A tervek szerint a jövő év júliusától szűnik meg a felesleg felvásárlása, ezt azonban a tagországok agrárminisztereinek 2007 elején jóvá kell hagyniuk.
Vágólapra másolva!

A bizottság a hatalmas kukoricakészletek apasztása érdekében alakította ki álláspontját. Brüsszeli számítások szerint legalább 600 millió eurónyit takarítanak meg az uniós kiadásokból 2013-ig a felvásárlás megszüntetésével.

Az Európai Bizottság szerint a 2005/2006-os gazdasági idény végére az uniós intervenciós kukorica készletek 5,6 millió tonnára nőttek. (A készletek 93 százaléka jelenleg Magyarországon van.) Ha a jelenlegi rendszer változatlan maradna, ezek a közpénzen vásárolt és tárolt készletek becslések szerint 15,6 millió tonnára növekednének 2013-ra - írja közleményében a bizottság.

A rohamosan emelkedő kukoricakészletek értékesítési lehetősége korlátozott, tartós tárolásra pedig a kukorica nem alkalmas. A világpiacra hagyományosan kukoricát exportáló térségek ma a termésük nagy részét közvetlenül intervenciós felvásárlásra kínálják fel. A javaslat a közlemény szerint most a tagországok kormányait képviselő tanács és az Európai Parlament elé kerül.

A bizottság hatástanulmányt készített a javaslat várható következményeiről. Brüsszel elismerte, hogy Magyarországon a gabonatermelői szektorban több mint 50 százalékos részesedéssel központi szerepet játszik a kukorica, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a megszüntetés "a tengerrel nem rendelkező új tagállamokban a kukoricapiac javulásához vezetne", emellett növelné az EU versenyképességét a világpiacon. A tanulmány arra is emlékeztet, hogy Közép-Európában a kukorica nagyobb részét már most is az intervenciós áraknál jóval alacsonyabban, rögtön betakarítás után értékesítik.

A magyar kormány folytatja a javaslat elleni nyomásgyakorlást. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a jövő héten találkozik ez ügyben Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztossal.

Az intervenció megszüntetésének tervét az uniós gazdák szövetsége, a Copa-Cogeca is kifogásolja. Nem érti, miért foglalkozott nemrégiben az intervenció minőségi kritériumainak szigorításával a brüsszeli bizottság, amikor az intervenció egész megszüntetését javasolja. A gazdaszövetség reméli, hogy a miniszterek tanácsa "úgy, ahogy van, elveti" a bizottsági javaslatot.

A bizottságnál jelezték azt is: a mostani javaslat, illetve annak sorsa nem befolyásolja az Európai Bíróságnál a minőségi követelmények változtatása miatt nemrégiben indított magyar pert, amelynek tárgya a magyar gazdák feltételezett hátrányos megkülönböztetése.