Amerika gondjaiban mindenki osztozna

Vágólapra másolva!
Komoly sokkot okozna jövőre a világgazdaságban az esetleges kemény amerikai landolás, amely elsősorban az európai feltörekvő piacokat tenné próbára. Az országcsoport gyors növekedést produkál ugyan, külső finanszírozási igénye azonban jelentős, és a gazdaságpolitikai hitelesség is gyenge.
Vágólapra másolva!

A japán és főleg az európai fellendülés ellenére a világgazdaság kilátásait továbbra is zömmel az amerikai gazdaság teljesítménye határozza meg - áll a Fitch Ratings féléves globális előrejelzésében. A Fitch ugyanakkor - összhangban a Federal Reserve értékelésével - puha landolást vár az Egyesült Államokban 2007-re, 2,4 százalékos gazdasági növekedéssel és a jelenlegi, 5,25 százalékos szinten maradó Fed-alapkamattal.

A világgazdaság egészére a 2006-ra várt 3,7 százalék után jövőre 3,2 százalékos, 2008-ban pedig 3,3 százalékos növekedést jósol a cég. Ezen belül az amerikai gazdaság az idén 3,2, jövőre 2,4, 2008-ban már ismét 3,0 százalékkal fog növekedni a Fitch előrejelzése szerint. Az euróövezetre a 2006-ra becsült 2,6 százalék után 2007-ben 1,9, 2008-ban 2,0 százalékos növekedést valószínűsít a Fitch.

A feltörekvő Európa teljesítménye ezt többszörösen meghaladja: az előrejelzés szerint az országcsoport az idén 6,4, jövőre 5,2, 2008-ban 5,1 százalékos növekedést fog produkálni.

A globális feltörekvő térségben a csökkenő államháztartási hiányok és közadósságterhek miatt csökkennek a finanszírozási igények is. A feltörekvő Európán belül Magyarország és Törökország kirívó kivételek, hiszen változatlanul nagy költségvetési és folyó hiányaik vannak. Ez a két ország - Lengyelországgal együtt - az európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő térség (EMEA) egésze által idén kibocsátandó 21,5 milliárd dollárnyi új szuverén adósság több mint 60 százalékát viszi a piacra.

A globális feltörekvő térség összesített folyómérleg-többlete az idén tetőzik, 450 milliárd dolláron, ami az országcsoport együttes GDP-értékének 4 százaléka. Ez a többlet a Fitch Ratings szerint a következő években apadni fog, ahogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféle átlagára a cég prognózisa szerint jövőre 53 dollárra, 2008-ban 47,50 dollárra süllyed.

Az összesített folyó többleten belül azonban jelentősek az eloszlási egyensúlytalanságok: a többlet csaknem fele Kínáé lesz, 210 milliárd dollárral, miközben a Fitch listáján adósbesorolással ellátott feltörekvő gazdaságok 60 százaléka különböző mértékű folyómérleg-hiányokat görget.

A Fitch külön kiemeli a feltörekvő Európát, ahol számításai szerint az általa besorolással ellátott országok felének a GDP-érték 7 százalékánál nagyobb folyómérleg-hiánya lesz az idén.

Miután tavaly decemberben a Fitch "BBB plusz"-ra rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a szuverén magyar adóskockázati besorolást, idén szeptemberben erre az osztályzatra is további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást adott. A nagy ikerdeficit, az emelkedő infláció, a lassuló növekedés, a pénzügypolitikára nehezedő nyomás és a bankrendszerben dominánssá váló devizahitelezés növeli a lefelé ható kockázatokat.