Növekvő inflációt várnak londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Az októberi 6,3 százalékos árdráguláshoz hasonló novemberi inflációt várnak londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül néhányan most már azzal számolnak, hogy tetőzött az MNB szigorítási ciklusa.
Vágólapra másolva!

Viszonylag szűk, 6,1-6,5 százalékos sávban mozgó előrejelzéseket adtak, 6,39 százalékos átlaggal a múlt havi 12 havi inflációra a novemberi fogyasztói inflációs adatok keddi közzététele előtt kérdezett, illetve szemlézett szakértők. A teljes kosárra számított októberi infláció 6,3 százalék volt 12 hónapra számolva.

A novemberi inflációs előrejelzésbe bevont kilenc nagy londoni befektetési és elemző ház közül a UBS volt a legderűlátóbb, 6,1 százalékos jóslattal; a sáv felső szélén a Barclays Capital, a BNP Paribas és az Intrinseca Research áll, egyaránt 6,5 százalékos várakozással.

Jelenleg számos bizonytalanság nehezíti a rövid távú inflációs előrejelzést, elsősorban is az, hogy a nyári forintgyengülésből mennyi szűrődött át a fogyasztói inflációba - mondta Jeff Gable, a Barclays Capital vezető közép-európai közgazdásza. Az elemző szerint az mindazonáltal valószínűsíthető, hogy a jegybank kamatemelési ciklusa véget ért. Pénzügypolitikai szempontból most már "nem igazán érdekes" az infláció; a piaci szereplők is tudják, hogy az valamikor a jövő év elején tetőzik. Viszont a forint megfelelő mértékben erős, és az MNB "megfelelő mértékben galamb" annak feltételezéséhez, hogy nem lesz több kamatemelés.

Arra a kérdésre, hogy a szigorító ciklusban járó euróövezeti jegybank (EKB) további emelései nem késztethetik-e kamatemelésre az MNB-t, a Barclays Capital elemzője azt mondta: a két alapkamat közötti rés olyan nagy, hogy gyakorlatilag mindegy, mennyit emel még az EKB. Magyarország helyzete ebből a szempontból egész más, mint Csehországé, ahol a kamatszint 1 százalékponttal az EKB-kamat alatt van, vagy Lengyelországé, amelynek alapkamata alig haladja meg az euróövezetit, tette hozzá.

Gable szerint a magyar pénzügypolitika szempontjából most sokkal fontosabb, hogy az amerikai Federal Reserve merre mozdul, ez sem elsősorban a hozamelőny változása miatt, hanem azért, mert a Fed pénzügypolitikájának iránya globálisan meghatározza a befektetői hangulatot a feltörekvő piacok iránt.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoni Magyarország-elemzője ugyanakkor megállapította: jóllehet az MNB hangneme jelentősen enyhült az elmúlt hetekben az erősödő forint hatására, a monetáris tanács legutóbbi ülésének jegyzőkönyve azonban több kockázati tényezőt kiemel, köztük azt, hogy a béroldali nyomás továbbra is meglepetéseket okoz erejével, az infláció gyorsulását részben az inflációs várakozások táplálják, és a gazdasági növekedés is egyelőre meglehetősen élénk.

Ha a jelenlegi befektetői hangulat megmarad, akkor az MNB jó eséllyel a következő néhány hónapban 8,00 százalékon tartja alapkamatát, megvan azonban a kockázata egy enyhe további emelésnek 2007 első negyedében, mivel a bérkiáramlási nyomás még erősödhet is, ami tovább erősítheti az inflációs várakozást, vélekedett a londoni Dresdner-részleg szakértője, aki 6,3 százalékos éves inflációt jósolt novemberre.

A JP Morgan jelenleg érvényes előrejelzése szerint azonban az MNB szigorító ciklusa tetőzött; a ház jövő szeptemberig fél, jövő decemberig egy teljes százalékpontos magyarországi kamatcsökkentést jósol. Az előrejelzés szerint novemberben 6,4, az év végén 6,5 százalék lesz az infláció, amelynek tetőzését a ház szakértői 8,5 százalék körül várják februárban. A JP Morgan ezután lefelé tartó inflációs pályát vár, és 2007 végére 5 százalék körüli éves ütemmel számol.


Elemző cégek

Novemberre várt 12 havi infláció:

Decemberre várt 12 havi infláció:

Deutsche Bank:

6,4

6,8

Barclays Capital:

6,5

6,6

HSBC:

6,4

6,8

UBS:

6,1

6,2

BNP Paribas:

6,5

6,9

Intrinseca Research:

6,5

6,8

JP Morgan:

6,4

6,5

Goldman Sachs:

6,4

-

Dresdner Kleinwort:

6,3

6,4