Ingyen helyesbíthető az adóbevallás

Vágólapra másolva!
Egy idei törvénymódosításnak köszönhetően az adózóknak lehetőségük van arra, hogy önellenőrzési pótlék fizetése nélkül helyesbítsék adójukat, és késedelmipótlék-mentesen, részletekben fizessék meg az általuk feltárt adókülönbözetet.
Vágólapra másolva!

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról idén nyáron elfogadott törvény szerint a 2006. június 9. előtt bevallott és 2006. december 31-ig helyesbített adó különbözete után nem kell önellenőrzési pótlékot fizetni, ha még az adóhatóság ellenőrzését megelőzően az adózó feltárja, hogy adóját nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg, és a bevallást önellenőrzéssel módosítja.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett tájékoztató szerint akkor lehet élni ezzel a lehetőséggel, ha az önellenőrizni kívánt bevallás benyújtására 2006. június 9. előtt, az önellenőrzés benyújtására (postára adására) pedig legkorábban 2006. augusztus 1-jén került sor. További feltétel, hogy a helyesbítést 2006. december 31-ig el kell végezni, és erről (a magánszemélyek jövedelemadója kivételével, amelyet 2006. december 31-ig be is kell nyújtani) 2007. január 15-ig az önellenőrzési bevallást postára kell adni.

A magánszemélyeknek az önellenőrzésre lehetőségük van a személyi jövedelemadó, az egészségi hozzájárulás és a járulék tekintetében is. A társasházak a személyi jövedelemadó alkalmazásában magánszemélynek minősülnek, így nekik is lehetőségük van a kedvezményes önellenőrzésre.

Amennyiben a helyesbített adókülönbözet összege legfeljebb 50 ezer forint, az adókülönbözetet egy összegben kell megfizetni, csak ennél nagyobb adókülönbözet esetén választható a késedelmipótlék-mentes részletfizetés (az utolsó havi részlet kivételével egyenlő részletekben).

Egy összegben történő fizetés esetén az adókülönbözetet a helyesbítést (feltárást) követő 15 napon belül kell megfizetni, kivéve a magánszemély jövedelemadóját, ahol az adókülönbözet a helyesbítéssel egyidejűleg esedékes. Részletfizetés esetén az első részlet az önellenőrzési bevallás benyújtását követő hónap 20. napján esedékes, ezt követően a részleteket minden hónap 20-ig kell megfizetni.

A fizetési kötelezettséget az APEH Önkéntesen feltárt adókülönbözet bevételi számla elnevezésű, 10032000-01076095 számú adóbeszedési számlájára kell teljesíteni.

Az adóhatóság valamennyi olyan nyomtatványát kiegészítette pótlapokkal, amelyen önellenőrzésre van lehetőség. A pótlapok a bevallás részét képezik, azokat önállóan nem lehet benyújtani, kizárólag a bevallás részeként.

A pótlapokhoz részletes - példákkal illusztrált - kitöltési útmutató tartozik, ahol a kedvezményes önellenőrzéssel kapcsolatos kérdésekre választ kaphatunk. A pótlapokat - a bevallások részeként - le lehet tölteni az APEH honlapjáról, illetve a nyomtatványboltokban megvásárolhatók.

Az elektronikus bevallás benyújtására kötelezettek természetesen a pótlapot is csak elektronikus úton juttathatják el az adóhatósághoz, a többiek választhatnak a papíralapú, illetve elektronikus beküldés között.