Az MFB 270 milliárd forint hitelt adott idén

Vágólapra másolva!
Összesen 270 milliárd forint hitelt helyezett ki a 2007-es évben a Magyar Fejlesztési Bank. Az MFB vezérigazgatói, Czirják Sándor és Erős János 10,9 milliárd forintos nyereséget várnak, azt azonban, hogy ebből mennyi osztalékot kell befizetni a kincstárnak, egyelőre nem tudják. Czirják elmondta: a Transelektro-üzleten eddig 4 milliárd forintot bukott a bank. A fejlesztési bank valamennyi hitelkihelyezési programjáénak határidejét meghosszabbította, 2007. június 30-ig.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank 270 milliárd forint hitel kihelyezéséhez járult hozzá különböző formában a 2006-os évben. Ezt Erős János és Czirják Sándor vezérigazgatók jelentették be hétfőn. A programok finanszírozásához az állami tulajdonú MFB összesen 1,6 milliárd euró értékű külföldi forrást vont be az év során. "Soha ennyi államilag támogatott fejlesztési pénz nem jutott el a magyar vállalatokhoz és önkormányzatokhoz" - hangsúlyozta Erős János. Erős szerint azonban az idei üzleti év nem csak az aktivitás mértékét tekintve volt sikeres, hanem azért is, mert kiteljesedett az a stratégia, amelynek mentén az MFB a kormányzati fejlesztéspolitika végrehajtásában szerepet vállalt.

Téves az az elképzelés Czirják Sándor szerint, hogy az MFB állami pénzeket utal ki fejlesztésre. A vezérigazgató elmondta: az MFB a túlkínálatot kihasználva a nemzetközi tőkepiacon szerez hitelt, az állam csak visszafizetési garanciát vállal. Czirják hozzátette: állami tulajdonú fejlesztési bankként nem hasonlíthatják magukat a nagy kereskedelmi bankokhoz. "A mi feladatunk az, hogy szolid, tisztességes nyereséget produkáljunk." Czirják szerint ezt a nemzetközi tőkepiacok, de az állam is elvárja, azonban a legfontosabb cél az, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjanak hitelt adni.

Az MFB mérlegfőösszege az üzleti tervben megfogalmazott 819 millió forinttal szemben várhatóan 1050-1060 milliárd forint lesz 2006 végén. A tervezéskor figyelembe vették, hogy 238 milliárd forintnyi autópálya-hitelt átvállal az állam, ennek elmaradása esetén lépi túl az ezermilliárd forintot a mérlegfőösszeg. Az adózás előtti nyereséget pedig 10,9 milliárd forintra várják, ami kismértékben meghaladja az idei évre tervezett 10,1 milliárd forintot. A bank saját tőkéje - osztalék elvonása nélkül - december végén eléri majd a 121,5 milliárd forintot. Arról egyelőre nem döntött a tulajdonos magyar állam, hogy mennyi osztalékot vesz ki az MFB-ből az idén. A cég tavaly 11 milliárd forintot fizetett be a kincstárba.

Az idén 7 milliárd forint céltartalékot képzett az MFB; az idei céltartalékképzés és -felhasználás nagyjából kioltotta egymást. A Transelektrónak nyújtott hitelek továbbra is fennállnak, bár a bank 4 milliárd forintot veszített a befektetéssel.

Erős János elmondta: kibővítették a "Sikeres Magyarországért" hitelprogramok beruházási céljait. Ebbe a csoportba a Bérlakás, az Újjáépítési és Pályamódosító hitelprogram, Mikrohitel Plusz az agrárvállalkozóknak programok szerepelnek. A hitelprogramok keretében december 1-ig 4521 hitelkérelmet fogadtak be és több mint 270,5 milliárd forint összegű hitelt hagytak jóvá, ebből a vállalkozásfejlesztési hitel 153,5 milliárd, az önkormányzati 103,1 milliárd, az agrárhitel 13,9 milliárd forint. Ugyanakkor meghosszabbították valamennyi hitelprogram benyújtási határidejét 2007. június 30-ig. Az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési és a Panel Plusz változatlanul 2007. december 31-ig igényelhető.

Az MFB üzleti terve 2007-re 120-130 milliárd forintnyi új hitelkihelyezéssel számol, a mérlegfőösszeg 2007 végén várhatóan meghaladja az 1100 milliárd forintot. Czirják Sándor azonban elmondta: addig, amíg nem tisztázódott az, hogy milyen EU-pénzek folynak majd keresztül a Nemzeti Fejlesztési Hivatalon, nem tudnak pontosan tervezni az üzleti alapú fejlesztési hitelekkel sem. Czirják ugyanakkor elmondta: összesen egymilliárd eurónyi forrásbevonáshoz lesz szüksége a fejlesztési hitelintézetnek a jövő évi működéshez.

Barsi Szabó Gergely