Járai: A magyaroknak lesz legkésőbb eurójuk

Vágólapra másolva!
Magyarország lesz az utolsó állam, amely a térségben belép az euró-övezetbe - közlte Járai zsigmond a "a Cégvezetők Klubja" című rendezvényen.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke úgy vélte, ha a konvegenciaprogramot megvalósítja az ország akkor az lemaradást, romló versenyképességet eredményez, és Magyarországon lesz a térségben a leglassabban bővülő gazdaság. Járai Zsigmond szerint, ha a következő évi költségvetést elfogadja a parlament, a korábbi években tapaszalt rossz pályáról egy másik rossz pályára áll át a magyar gazdaság.

A 2007-es költségvetéssel kapcsolatban megjegyezte: talán az, hogy a kormány szándéka a költségvetési, illetve a folyófizetési mérleg hiányának csökkentése elősegíti a magyar gazdaság sebezhetőségének csökkenését. A költségvetésben a számok reálisak, valós helyzetet mutat be a büdzsé, bár "én ezt minimum követelménynek tekintem, hogy ez eddig nem így volt, az elképesztő" - hangsúlyozta Járai.

A konvergenciaprogrammal kapcsolatban megjegyezte: az állam újraelosztó szerepének csökkentését, a kiadások mérséklését kellene előtérbe helyezni, nem pedig az adóbevételek növelését, mert az rontja a versenyképességet és nem jó irányba viszi a magyar gazdaságot. Kiemelte azt is, hogy a magyar adórendszer nem egyszerű, és a következő évben tovább bonyolódnak az adózási szabályok. Ez adóelkerüléshez, korrupcióhoz vezethet, és ahhoz, hogy további teret nyerhet majd a feketegazdaság.

Járai Zsigmond szerint a jegybank 6-6,5 százalékos egy évre visszatekintő inflációs ütemet vár az idén decemberre, így azonban továbbra is 3,9-4 százalék lesz éves szinten 2006-ban a pénzromlás. Hozzátette: a monetáris politika célja továbbra is az, hogy az ország elérje az árstabilitást, amin a jegybank 3 százalékos inflációs ütemet ért. "Ma nagyon távol vagyunk ettől, és 2007-ben még távolabb leszünk, mivel a különböző bejelentett intézkedések hatására a pénzromlás üteme a jövő év első hónapjaiban felmegy 7-8 százalékra" - mondta a jegybank elnöke, aki szerint az infláció csupán 2008-ba tér vissza 4 százalék körüli mértékre.

Az euró-övezeti csatlakozás várható időpontjával kapcsolatban Járai Zsigmond közölte: a pénzpiac 2014-et vár, de szerinte ez optimista prognózis.