Dömpingellenes intézkedéseket sürget az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán tartós büntetővámokat javasolt a kínai és vietnami bőrcipőimportra. A bizottsági javaslat szerint a kínai bőrcpőkre 16,5 százalékos, a vietnamiakra 10 százalékos vámot szabnának ki. Az ideiglenes intézkedés határideje október 7-én jár le, a tagországok álláspontjai azonban egyelőre nem közelednek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagországai júliusban nem fogadták el az olcsó kínai és vietnami cipők behozatalának korlátozására kidolgozott brüsszeli javaslatokat. A tagországok akkori, szakértői szinten tartott megbeszélésein elhangzott: az egész ügyet, lehetőség szerint valamennyi érdekelt megelégedésére, újra kell tárgyalni.

Egyes országok szerint az unió túlzottan kesztyűs kézzel bánik a dömpingáron szállító kínai és vietnami cégekkel, mások viszont éppen a belföldi piac túlzott védelmét vetik az Európai Bizottság szemére. De vannak más ütközési pontok is: tekintettel kell lenni a cipőkereskedőkre, akik nem szeretnék korlátozni a bevitelt, illetve a cipőgyárakra, amelyek viszont éppen a korlátozásban érdekeltek.

Az EU áprilisban már előzetes dömpingellenes intézkedéseket vezetett be a kínai, vietnami bőrcipőkkel szemben az olasz gyártók kezdeményezésére. A bizottság akkor azzal érvelt, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról: mindkét ázsiai ország adókedvezményekkel, olcsó hitelekkel segíti a cipőgyárakat.

Az átmeneti dömpingellenes intézkedések idén októberig lesznek érvényben, utána új szabályokat kell alkotni. Az átmeneti intézkedés mintegy 250 millió pár cipőt érint, kínai exportőr esetében maximum 19,4 százalék, a vietnami exportőröknél 16,8 százalék a vám.