Brüsszel nem kér euró-céldátumot

Vágólapra másolva!
Nem szükséges euró bevezetési céldátumot megjelölni a konvergenciaporgramban Brüsszel szerint.A Napi Gazdaság értesülései szerint az Európai Bizottság megfelelőnek tartja a konvergenciaprogramban felvázolt pályát. Ugyanakkor azEU vezetői szerint szükség volt arra, hogy Magyarország átdolgozza a decemberben visszadobott konvergenciaprogramot.
Vágólapra másolva!

Euró bevezetési céldátum nélkül is kielégítőnek találja az Európai Unió vezetése a magyar konvergenciaprogramot - írja a Napi Gazdaság. Brüsszel szerint a mostani program igazolja, hogy szükséges volt visszadobni a korábbi magyar konvergenciatervet. Az új program ugyanis nem a régi kiegészítése, hanem teljesen új pályát felvázoló konstrukció.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos szerint az Unió nem sürgeti az új tagállamokat az euró mielőbbi bevezetésére. Almunia szerint ugyanakkor kerülni kell a céldátum változtatgatását. Az EB arra számít, hogy Magyarország előbb utóbb úgyis bejelenti a céldátumot.

Ugyanakkor a Napi Gazdaság értesülései szerint az Európai Bizottság egyfajta referenciának tekinti Gyurcsány Ferencék azon informális nyilatkozatait miszerint 2010-2011 környékén az ország készen állna az euróbevezetésre. Ebben az esetben Brüsszelnek 2009-ben kell megvizsgálnia, hogy valóban teljesültek-e a konvergenciakritériumok.

Elvileg a maastrichti kritériumok szerint az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. A feltétel azonban nincs kőbe vésve, a gyakorlat szerint elegendő, ha az adósság trendje lefelé mozdul, és hatvan százalék felé tart.