A MÁV is növelné az önkormányzati terheket

Vágólapra másolva!
A MÁV az önkormányzatokkal finanszíroztatná az utasforgalmat azokon a szárnyvonalakon, ahol a Gazdasági és Közlekedési Minsztérium (GKM) nem rendelné meg a személyszállítást - jelentette ki Érsek Ákos, a vasúttársaság kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója kedden Nyergesújfalun.
Vágólapra másolva!

"A vasút, mint közösségi közlekedési szolgáltató, keresi a partnerét, amikor legnagyobb megrendelője már nem ad megbízást a személyszállításra egyes vonalakon" - mondta Érsek Ákos, hozzátéve, hogy az új vasúti törvény szerint az önkormányzatok már köthetnek megállapodást a vasúttal, és átvehetik a közlekedés megrendelőjének szerepét.

A jelenlévő polgármesterek utópiának minősítették, hogy az önkormányzatok személyszállításra szerződjenek a MÁV-val, kijelentették továbbá, hogy hamisak az utasok számáról szóló statisztikák. Érsek Ákos elismerte, hogy a MÁV nem tudja, hányan utaznak egy vonaton, ugyanis az utazók egy része nem vált jegyet, illetve személyi igazolványának felmutatásával utazik.

A vasút számára a GKM egyszerre szabályzó hatóság, tulajdonos és megrendelő, ezért a MÁV lehetőségei korlátozottak - tette hozzá az igazgató, majd elmondta, a GKM-től egymondatos nyilatkozat megtételére van felhatalmazása: "A minisztérium saját hatáskörében szeptemberben társadalmi egyeztetést folytat."

Érsek Ákos úgy tudja, a minisztérium három ütemben szervezi át a helyközi közlekedést. Az idén Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hoznak létre közhasznú társaságot a helyközi közlekedés átszervezésére. Szeretnék feloldani azokat a korlátokat, amelyek miatt lassan a közúti közlekedésben és fuvarozásban sem lehet nyereséget termelni.

Miskolczi József, Nyergesújfalu polgármestere elmondta, hogy a körzetben nagy volumenű vasúti teherszállítás folyik, olyan partnerekkel mint a Suzuki, a Holcim, a Zoltek és a lábatlani vasbetongyár. A 10-es út már nem bír el nagyobb forgalmat, és fejlesztése sem szerepel a tervek között. Ezért a közútfejlesztés lehetséges iránya egy új Duna-híd építése Esztergomnál és egy észak-déli közúti teherforgalmi folyosó kialakítása lehet.

Barabás Zsolt, a Magyar Közút Kht. területi igazgatója a fórumon elmondta, az EU 2008-ig adott mentességet az alól, hogy a főútjainkon nem közlekedhetnek 11,5 tonnánál nagyobb tengelyterhelésű járművek. A mentesség lejártáig meg kellene erősíteni a megye útjainak burkolatát. Eddig egyedül a Székesfehérvárt Győrrel összekötő 81-es út esetében kezdődött el a tervezés, az 1-es, a 10-es vagy a 13-as utak megerősítése még tervszinten sem került szóba.

A Vértes Volán vezérigazgatója, Horváth István hangsúlyozta, a közlekedési vállalat felkészült az utasok szállítására, ha a MÁV megszünteti az utasforgalmat.