Megemelt támogatás beszállítóknak

Vágólapra másolva!
Csökkentette beszállítói hitelének kamatát a közelmúltban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt., a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pedig megduplázta a kamattámogatás mértékét. A feldolgozóipari beszállítók számára igényelhető kedvezményes hitel alapfeltételei nem változnak.
Vágólapra másolva!

A kamatcsökkentés értelmében az éves kamat 3 havi Euribor + maximum 3,75 százalékra mérséklődik, amihez a tárca a kétéves türelmi időre 3 százalékpont támogatást nyújt - írja a Világgazdaság. A változtatások nem érintik a kölcsön alapfeltételeit: a konstrukció keretében 5-1000 millió forintig igényelhető finanszírozás, a saját erő a beruházás nettó költségének 25 százaléka, a lejárat legfeljebb 15 év.

Az MFB kedvezményes kamatozású hitele a kis- és középvállalkozások feldolgozóipari beszállítói tevékenysége megkezdésére, a minőségfejlődés elősegítésére, valamint az ilyen hálózatok kialakítását szolgáló technológia-fejlesztési beruházások ösztönzésére szolgál. A beszállítói kölcsönt olyan kkv-k igényelhetik, melyeknek a 17-36. számú - a 20. és a 23. kivételével - TEÁOR-tevékenység valamelyike a fő tevékenységük, valamint közvetlenül az ipari nagyvállalatoknak vagy a velük közvetlen kapcsolatban álló integrátoroknak beszállítói munkát végeznek.

A kapott összeg elkölthető például tárgyi beruházásra, beszerzésre vagy létesítésre, a beszerzett eszközök üzembe helyezésére, ezek rendeltetésszerű használatbavételéig végzett tevékenységre. A kölcsönt felhasználhatják továbbá a beszerzéshez kapcsolható más munkához vagy a meglévő tárgyi eszközök bővítéséhez, a beruházáshoz és a fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó, egy egész üzemre vonatkozó licenc, know-how vagy nem szabadalmazott technikai tudás vásárlásához, valamint beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kötődő tartós forgóeszköz finanszírozásához is.

Kamattámogatást magyarországi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek. Feltétele érvényes hitelszerződés, feldolgozóipari gazdasági főtevékenység végzése, valamint hogy a feldolgozóipari nagyvállalatnak vagy integrátornak közvetlen beszállítói legyenek, és a tartós beszállítói kapcsolat létét szerződéssel vagy szándék-nyilatkozattal igazolják.

Az MFB RT. honlapjáról letölthető hitelkérelmet a programban részt vevő hitelintézetekhez, 50 millió forintot meghaladó igény esetén pedig közvetlenül az MFB Rt.-hez lehet benyújtani. A hitelkérelemmel együtt lehet beadni a kamattámogatási igényt a bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél. Ezután a bank dönti el, hogy az igénylő megfelel-e a kölcsön feltételeinek. Ha jogosult a támogatásra, a finanszírozó bank megköti a szerződést, majd a türelmi idő alatt a kamat megfizetése, a hitelintézet értesítő levele alapján, bruttó módon történik, a támogatást a bank igényli, és utólag utalja a vállalkozó bankszámlájára.