Japán egyre több kazah uránt vesz

Vágólapra másolva!
Kazahsztán a következő években erőteljesen növeli Japánba irányuló uránexportját, és ezzel a japán uránszükséglet mintegy negyedét fedezi majd.
Vágólapra másolva!

A KazAtomProm éves uránszállításai Japánba néhány éven belül elérhetik a 2200 tonnát - közölte a kazah cég alelnöke. A KazAtomProm a világ nagyságra harmadik urántermelője.

Várhatóan az uránszállítások növeléséről is tárgyal majd hétfőn a kazahsztáni látogatásra érkező japán kormányfő. A látogatás során konkrét megállapodás aláírása nem várható, de a tárgyalások vélhetően lendületet adnak a jövőbeni együttműködésnek.

A kazah urán négy legnagyobb vásárlója Kína, Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea. A kazah cég a következő években 12 új uránbányában kezdi meg a kitermelést, és ez 2010-ig várhatóan a világ vezető urántermelőjévé teszi Kazahsztánt, évi 13 200 tonnás kitermeléssel.

Januárban a KazAtomProm megállapodást írt alá a Sumitomo Corporationnel és a Kansai Electric Powerrel vegyes vállalat létrehozásáról egy uránbánya közös tulajdonú működtetésére, mintegy 100 millió dolláros kezdeti beruházással.