Idén nem lesz ukrán gázcsapolás

Vágólapra másolva!
Hosszú vita után megszületett az előzetes megállapodás az Ukrajnába irányuló idei és jövő évi gázszállításokról, ami derűlátásra ad okot az európai országok folyamatos gázellátását illetően is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Idén változatlan áron kapja Ukrajna az orosz gázt, amivel feltöltik a föld alatti tárolókat, jövőre viszont már a piac határozza meg az árat - ebben sikerült ideiglenesen megállapodnia Viktor Janukovics új ukrán kormányfőnek, akinek első külföldi útja Oroszországba vezetett. A megfigyelők egy része azt remélte, hogy az oroszbarát politikusnak, aki a Kreml támogatását élvezte, kedvezőbb feltételeket teremt a kormányzáshoz az orosz vezetés, de ennek semmi nyoma.

Igaz, hogy a jelenlegi, 1000 köbméterenként 95 dolláros árnál csak Fehéroroszország fizet kevesebbet, és az olcsó gáz pazarló használatára épült ukrán nehéziparnak ez is sokat jelent, de a jövő év tekintetében Janukovics és Mihail Fradkov orosz kormányfő egyaránt csak annyit volt hajlandó elárulni a tárgyalások után, hogy az árképzés piaci alapon történik és a mechanizmusa "átlátható" lesz.

Abban is megegyeztek, hogy 24,5 milliárd köbméter földgázt pumpálnak a tartalékokat tartalmazó ukrán föld alatti tárolókba, ami különösen fontos az európai fogyasztók számára, mivel garantálja ellátásuk folyamatosságát. Európa fogyasztásának több mint 25 százalékát az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz fedezi. A veszély egyáltalán nem csupán elméleti: az év elején, amikor Moszkva egy csapásra a négyszeresére emelte az árat, amit az ukránok nem voltak hajlandók - és nem is tudtak volna - megfizetni, napokra leállt a szállítás, amit egész Nyugat-Európában megéreztek.

A válságot akkor úgy oldották meg, hogy létrehoztak egy alibi vállalatot, a Rosukrenergót, amely a 230 dollárért vásárolt orosz gázt úgy keveri a 60 dolláros türkmén gázzal, hogy kijöjjön az 1000 köbméterenként 95 dolláros ár. Ezzel leginkább az a probléma, hogy Türkmenisztán is szeretne árat emelni. A jelenleginél magasabb gázár azonban már tömeges csőddel fenyegetné az ukrán gyárakat.