Tovább emelné a kamatot az EKB

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank augusztusi jelentésében továbbra is alacsonynak ítéli az eurózóna irányadó kamatszintjét, így további kamatemelés várható. Az inflációt az olajár növekedése miatt 2,3 százalékra prognosztizálják.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank még mindig túlságosan alacsonynak ítéli meg az eurózóna irányadó kamatának szintjét, és továbbra is fontosnak tartja a piaci ármozgások "szoros figyelemmel" kísérését - áll az EKB csütörtökön közzétett augusztusi havi jelentésében. Az értékelés lényegében megegyezik a múlt heti, az irányadó kamatszint negyed százalékponttal 3 százalékra történt emelésekor tett előrejelzéssel, amely felerősítette az újabb, októberben esedékes hitelszigorításhoz fűződő várakozásokat.

A várakozásokat látszik alátámasztani, hogy az EKB januárban és áprilisban tett jelentésében, illetve Jean-Claude Trichet bankelnök múlt heti közleményében hasonló megállapításokat tett. Az EKB mind a januári, mind az áprilisi jelentés után (márciusban és júniusban) emelte az irányadó kamatot.

A bank szakértői felfelé módosították az idei évre vonatkozó inflációs prognózisukat az olajárak emelkedése miatt. Az inflációt az idei évre 2,3 százalékra prognosztizálják, szemben a legutóbbi prognózisban szereplő 2,1 százalékkal. A 2007-es előrejelzés a korábbival megegyezően 2,1 százalékos inflációt állapít meg, ami 2008-ra 1,9 százalékra csökkenhet. 2006-ban és 2007-ben az olajárak inflációs kockázatot jelentenek a hazai árakba való begyűrűzésük folytán, ám ezt a hatást az erősebb euróárfolyam és a gazdasági növekedés ütemének lassulása részben ellensúlyozhatja.

Az EKB arra számít, hogy a gazdasági növekedés üteme idén a korábban prognosztizálnál gyorsabb lesz, jövőre viszont a nyersolajpiac hatására lassulás várható. A bank 2006-ra 2,2 százalékos növekedési ütemet vár az eurózónában, szemben a korábbi 2,1 százalékos előrejelzéssel. A növekedés gyorsulását részben a globális növekedési kilátásokkal, részben az eurózónán belüli kereslet emelkedésével, részben pedig a foglalkoztatottsági helyzet stabilizálódásával indokolják. 2007-re viszont 1,8 százalékra csökkentették a növekedési prognózist a korábbi 1,9 százalékról, mivel az eurózóna exportja iránt várhatóan mérséklődik a kereslet.