Javuló makromutatók Délkelet-Európában

Vágólapra másolva!
Javulást mutatnak a délkelet-európai gazdaságok makroszámai. Az idén a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme valamennyi délkelet-európai országban eléri vagy meghaladja az 5 százalékot. A legnagyobb problémát a folyó fizetési mérlegek hiánya és a kiugróan magas munkanélküliség visszaszorítása jelenti.
Vágólapra másolva!

Az ICEG Európai Központ előrejelzései szerint a GDP növekedési üteme fokozódik 2006-ban, a legmagasabb gazdasági növekedés Bosznia-Hercegovinában (6 százalék), Bulgáriában és Romániában (5,8-5,8 százalék) várható. A kedvező növekedés elsősorban a magánszektor fogyasztási és beruházási keresletén alapszik.
Ezért azonban az import is jelentősen nő, amellyel az export a legtöbb országban nem tud lépést tartani. Ez viszont a külkereskedelmi mérleg jelentős romlásához vezet, és a nettó export negatívan befolyásolja a GDP növekedését.

Az infláció a legtöbb délkelet-európai országban továbbra sem jelent gondot, hiszen több országot árstabilitás vagy alacsony infláció jellemez. Azonban néhány országban, így Bulgáriában, Horvátországban és Macedóniában is magasabb lesz az idén az infláció az elmúlt évhez képest. Ez alapvetően az adminisztratív árak, a jövedéki adó növekedésének és az egyre magasabb olajáraknak következménye. A két legmagasabb inflációjú országban, Romániában és Szerbia és Montenegróban (az utóbbi szétválásáról májusban döntöttek népszavazás keretében) az árnövekedés üteme tovább lassul az idei évben.

A költségvetési egyenlegek szintén nem okoznak problémát a legtöbb országban, hiszen ezen egyenlegek általában a GDP arányában 1 és 2 százalék között szóródnak, vagyis lényegében egyensúlyban vannak. Ennél magasabb hiány csak Albániában és Horvátországban van. Albánia esetében a legfőbb probléma az adóbeszedés hatékonysága, amely bár sokat javult az elmúlt időszakban, még ma is gyenge és sérülékeny. Érdekes egyébként, hogy Bulgáriában, ahol adócsökkentésre került sor az elmúlt évben, és Romániában, ahol szintén az elmúlt évben vezették be az egykulcsos adórendszert, a költségvetés egyenlegét nem érintette érzékenyen az adórendszer módosítása.

A folyó fizetési mérlegek magas hiánya a régió egyik legnagyobb problémája. 2006-ban a legtöbb országban tovább romlik a folyó fizetési mérleg. Leginkább a két csatlakozó országban, Bulgáriában és Romániában. Ezekben az országokban a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti vagy meg is haladhatja a GDP 10 százalékát. Ez alapvetően az erős belső keresletnek és ez utóbbi importgeneráló hatásának köszönhető.

A munkanélküliség szintén fontos makrogazdasági problémát jelent a délkelet-európai országok többsége számára. A munkanélküliségi-ráta csupán Romániában és Bulgáriában egy számjegyű, Bosznia-Hercegovinában például a hivatalos statisztikák szerint meghaladja a 40 százalékot is. Emellett Macedóniában, valamint Szerbiában, ill. Montenegróban is 20 százalék feletti a munkanélküliség a hivatalos adatok szerint.