Az izraeli gazdaságra alig hat a konfliktus

Vágólapra másolva!
A folytatódó harci cselekmények egyelőre nem viselték meg az izraeli gazdaságot, amely idén 4,5 százalékos növekedést produkálhat. A befektetők nem veszítették el bizalmukat, még ha az idegenforgalom és a gazdasági aktivitás valamelyest csökkent is.
Vágólapra másolva!

Stanley Fischer, a Bank of Israel első embere szerint országa gazdasága viszonylag sértetlenül fog kilábalni a folyamatban levő konfliktusból. "Az izraeli gazdaság veszteségeket szenvedett" - ismerte el Fischer, aki azonban azt is jelezte, hogy a gazdasági növekedés rátája valószínűleg kevesebb mint egy százalékot lassult csupán. A gazdasági növekedés ennélfogva idén mintegy 4,5 százalékosra várható, gyengébbre, mint a tavalyi 5,2 százalékos és az idénre előre jelzett 5,5 százalékos növekedés.

Összességében Izrael sikeresen birkózik meg az átmenetinek tartott nehézségekkel - nem úgy, mint Libanon, ahol a szállítási és közmunkaügyi miniszter, Mohamed al-Szafadi az eddigi károkat 2 milliárd dollárra becsülte. Ez már egy olyan teher, amely az egész országot "lebetegítheti", amelyik ráadásul éppen csak hogy talpra állt az 1975 és 1989 közötti polgárháború után.

A nagyjából 130 milliárd dolláros izraeli gazdaság jól tartja magát, miközben Libanon Fuad Szaniora miniszterelnök szavával élve "összedőlt". De bizonyos területeken Izrael is érzi a szorítást. Az ország vendéglátóipara a krízis kiterjedésével szenvedni kezdett, ami azóta csak rosszabb lett. Sok turista, aki ott tartózkodott a "konfliktus" kitörésekor, rögtön távozott; azok közül pedig, akik a csúcsszezon alatt tervezték az utazást, sokan inkább nem is keltek útra. Az izraeli idegenforgalom 20 százalékot esett a háború kitörése óta. Ennek ellenére az iparág nem mutatja a pánik jeleit, nagyrészt azért, mert a kormány megígérte, hogy kártalanítja a szektort a veszteségeiért.

Az ipari termelés szintén csökkent, mióta elkezdődtek a harcok. Egyes gyárak rövid periódusokra be is zártak. A mobiltelefonokat gyártó Motorola cég figyelmeztetett, hogy izraeli termelésében zavarok tapasztalhatók. "Termékeink és szolgáltatásaink a Közel-Keleten mindenütt a piacon vannak, a viszálykodások pedig a keresletet is negatívan befolyásolhatják" - fejtette ki a Motorola egy közleményében.

Az általános hangulat azért messze nem gyászos. A sékel a közelmúltbeli kamatlábemelés után visszaerősödött, és nagyjából a tőzsde is visszakapaszkodott arra a szintre, ahol a konfliktus kezdete előtt volt. Az üzleti élet továbbra is élénk (beleértve a nagy fúziókat és átvételeket is), a külföldi befektetők pedig továbbra is érdeklődnek Izrael iránt.