Lemondhat a szlovák pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Visszaadja tárcáját Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter, ha kormánya lemondana az euróbeveztés 2009 januári céldátumáról. A szlovák jegybank elnöke felszólította a kormányt, hogy "erőteljesen és gyorsan" csökkentse az államháztartási hiányt.
Vágólapra másolva!

Lemondással fenyegetőzött Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter hétfőn arra az esetre, ha az új szlovák kormány egyszer csak nem ragaszkodnék az euróövezeti csatlakozás 2009 januári céldátumához. A Financial Times szerint ez utóbbira van is esély, a jóléti kiadások várható növelése miatt. A tőkepiacokon kialakult várakozások szerint az új szlovák kormány kötelességének érzi majd a jóléti kiadásokra tett ígéreteinek betartását is, amitől a deficit az euróövezeti korlát fölé növekedhet, kikényszerítve az euró bevezetésének elhalasztását.

A szlovák jegybank további kamatemelésekkel segíti a céldátum betartását, de takarékosságra inti a kormányt. A Szlovák Nemzeti Banknak tovább kell szigorítania, hogy el lehessen érni az inflációs célt, mondta hétfőn a bank elnöke, Ivan Sramko. "Egyetértek (azokkal a véleményekkel), hogy a pénzügypolitika további szigorításra szorul" - idézte Sramkót hétfőn a pozsonyi Pravda. A bankelnök egyszersmind felszólította a kormányt, hogy "erőteljesen és gyorsan" csökkentse az államháztartási hiányt. Hozzátette: egyelőre reális az euróövezeti csatlakozás 2009 januári célja.

Tavaly a GDP 2,95 százaléka volt a szlovák államháztartási hiány - kisebb az EU-ban előírt 3 százaléknál, nem utolsó sorban a rekord ütemű gazdasági növekedésnek is köszönhetően -, az eredetileg tervezett 3,4 százalék helyett. A nyugdíjreform költségei azonban ebben nincsenek benne, azt a GDP 0,8 százalékára becsülték Pozsonyban. Az EU statisztikai hivatala április végén 2,9 százalékra ismerte el Szlovákia tavalyi, GDP-arányos államháztartási hiányát, azzal, hogy a hiány 0,6 százalékponttal nagyobb lett volna a nyugdíjreform költségével együtt, amelyet jövőre már nem lehet leszámítani. Idén az államháztartás hiányát 2,7 százalékra várják, nem számítva a nyugdíjreform hatását, azzal együtt 4,2 százalék a kormány terve, és jövőre 3,0 százalék, szintén nyugdíjreformmal együtt.

A szlovák központi bank július 25-én fél százalékponttal 4,50 százalékra emelte irányadó kamatát, a piaci várakozással összhangban. A szigorítást az inflációs cél és az euró 2009-re tervezett bevezetése indokolta. A bank előzőleg legutóbb májusban, előtte februárban emelte, rendre fél-fél százalékponttal az irányadó kamatot, tartva attól, hogy a gyorsuló gazdasági növekedés inflációt gerjeszt, a bank szerint főleg a nagy bérkiáramlás révén. A bank az idei első, februári emelés előtt utoljára tavaly február végén nyúlt az alapkamathoz, egy százalékponttal 3,00 százalékra, rekord alacsonyra csökkentve azt, akkor a szlovák korona drágulása miatt. A szlovák központi bank július végén rögtön további szigorítást sejtetett azzal, hogy egyszersmind emelte a gazdasági növekedésre szóló előrejelzéseit, és tovább rontotta az inflációra szóló becslését.

Az első negyedévben 6,3 százalékra lassult a szlovák GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévi 7,4 százalékos, rekord ütemről. A bank most 6,7 százalékos idei GDP-növekedésre számít az eddig várt 6,6 százalék helyett, jövőre 7,1 százalékos többletre számít az eddig jelzett 7,0 százalék helyett. 2008-ra ellenben csökkentette az előrejelzését: 5,7 százalékra 5,8 százalékról.

Az EU-szabvány szerint számolt, tizenkét havi infláció a bank legújabb, július végi becslése szerint 3,9 százalékos lesz decemberben az áprilisban remélt 3,7 százalék helyett (akkor 2,8 százalékról emelték az előrejelzést), 2007. decemberben pedig 2,8 százalékos az eddig várt 2,0 százalék helyett. A 2008. decemberi előrejelzést változatlanul hagyták, 2,0 százalékon. A bank célja idén decemberre 2,5 százalék, 2007. és 2008. decemberre egyformán 2,0 százalék, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel. Az euró bevezetéséhez sürgős szükség volna az infláció leszorítására, nehogy az euróövezetbe jelentkezett, de az inflációs referenciát hajszállal túllépő, és ezért elutasított Litvánia sorsára jusson az ország.

Szlovákiában júniusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júniusban, az EU-szabvány szerint számolva. Májusban 4,8 százalék, áprilisban 4,4 százalék, márciusban és februárban 4,3-4,3 százalék, januárban 4,1 százalék, decemberben 3,9 százalék volt a tizenkét havi infláció.