Fontra váltja dollárját az olasz jegybank

Vágólapra másolva!
Az olasz központi bank eddig dollárban tartott devizatartalékainak egynegyedét angol fontra váltja át - közölte a bank féléves jelentésére hivatkozva a brit Telegraph online kiadása.
Vágólapra másolva!

A Bank of Italy tartalékaiban a dollár részesedése 84 százalékról 63 százalékra csökken, kisebb lesz a japán jen részesedése is, miközben az eddig nem szereplő font részaránya 24 százalékra nő.

Egy olasz illetékes szerint Olaszország e lépéssel a dollár várt árfolyamesését kívánta megelőzni, hiszen a Fed véget készül vetni a kamatemelések két éve tartó sorozatának, és a befektetők ismét az amerikai fizetési mérleg hiányára koncentrálnak majd. A Bank of Italy hivatalos adatai szerint a devizatartalékok összege 58,4 milliárd eurót tett ki.

A jegybankok diverzifikációs szándékaival kapcsolatos aggodalmak az elmúlt években komoly nyomást jelentettek az árfolyamra, különösen amiatt, hogy az ázsiai jegybankok hatalmas készleteket halmoztak fel, amikor dollár-vásárlásaikkal igyekeztek megóvni nemzeti devizáikat az erősödéstől.

Idén márciusban, a világ jegybankjainak devizatartalékai, az IMF adatai szerint összesen 4347 ezer milliárd dollárt tettek ki, alig két év alatt több mint megkétszereződve. A tartalékok 66 százaléka volt dollárban, 25 százalék pedig euróban; az euró bevezetésének évében, 1999-ben 71-19 százalék volt az arány. Az IMF adatai szerint a tartalékvaluták harmadik helyén a font váltotta fel a jent.

Elemzők szerint a most megjelent hír segíthet a font árfolyamának alakulásában; a tavalyi év során a font 10 százalékot vesztett a dollárhoz képest, ám ez csak a megelőző három esztendő, mintegy 30 százalékos erősödésének korrekciója volt.