Szombattól konvertibilis a rubel

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány július elsejei hatállyal megszünteti a maradék devizapiaci korlátozásokat, és ezzel a rubel teljesen konvertibilissé válik.
Vágólapra másolva!

Korábban a jövő év elejére tervezték a teljes felszabadítást, de Alekszej Kudrin pénzügyminiszter bejelentette, hogy az intézkedést fél évvel előbbre hozzák, tekintettel a növekvő tartalékokra és a Párizsi Klubban lévő kormányokkal e hónapban elért, 22 milliárd dolláros előtörlesztési megállapodásra.

A legutóbbi, 2004-es szabályozás szerint a központi bank és a kormány szükség esetén korlátozhatja a tőkemozgást. Ennek értelmében a külföldieknek különleges számlát kell nyitniuk és az ügyletérték bizonyos százalékát tartalékba kell helyezniük a központi banknál devizában, rubelben jegyzett adósság vásárlásakor. Ezeket a követelményeket most megszüntetik.

Az orosz pénzügyminisztérium némi hozamemelkedésre számít a kincstárjegyeknél, de nem vár nagy rohamot a július elsejei hatályú intézkedés után, mert a befektetők a rubel közeli teljes konvertibilitására számítva már májusban és júniusban jelentősen növelték pozícióikat.

1998-ban Oroszország halasztást - gyakorlatilag fizetésképtelenséget - jelentett be, és a rubel összeomlott. Most úgy vélik, az azóta elért fejlődés egyenjogú partnerré tette Oroszországot a G8 csoportjában.