Milliárdokat loptak el korrupt kínaiak

Vágólapra másolva!
Másfél milliárd dollárt vesztett a kínai állam a tavalyi évben korrupció miatt. A korrupció mellett az adószedés elmulasztása okozott veszteséget a kínai kincstárnak. Ugyanakkor éves összevetésben jelentősen csökkent a korrupció miatt megbüntetett emberek száma. A kínai állam bevételei a 2005-ös évben 395 milliárd dollárnak megfelelő jüant tettek ki.
Vágólapra másolva!

Másfél milliárd dollár veszteséget okozott Kínának a korrupció 2005-ben. A központi könnyvizsgáló iroda szerint 48 központi kormányzati szerv összesen 5,51 milliárd jüant (685 millió dollár) hívott le tévesen a központi költségvetésből. Ugyanakkor 6,65 milliárd jüant a nem megfelelő adószedés miatt veszített el 2005-ben a kínai kincstár.

A központi kormányzattól kilenc tartományi vezetés úgy csalt ki pénzt, hogy nem létező projektekhez kértek költségvetési támogatást. Tizennyolc helyi vezetés a kormányzattal fizettette ki saját irodaépítései és egyéb költségeit, mintegy 702 millió jüan értékben. Több kormányzat eltitkolta bevételeit, és szükséghelyzetre hivatkozva csalt ki mintegy 360 millió jüant a kincstártól.

Szokatlanul megengedő volt a kínai kormányzat 2005-ben a korrupt hivatalnokokkal szemben. Korábban a korrupciót páratlan szigorral büntették, 2004-ben 762 embert ítéltek el korrupció miatt. A szigor azonban alábbhagyott 2005-ben: mindössze 176 ember ellen indult eljárás, 106 korrupciós eset miatt.

A korrupciós esetek ellenére a kínai kincstár igen sikeresen zárta a 2005-ös költségvetési évet. Az állami bevételek 20 százalékkal emelkedtek a Sinhua (Xinhua) hírügynökség tudósítása szerint. Csin Zsen-Csing (Jin Renquing) pénzügyminiszter szerdán elmondta: a bevételek 2005-ben meghaladták, a 3,16 trillió jüant, azaz a 395 milliárd dollárt.