Tovább nőtt a kínai külkereskedelmi többlet

Vágólapra másolva!
Kínai kormányzati illetékesek szerint az ázsiai ország külkereskedelmi többlete idén akár 130 milliárd dollár is lehet az első öt hónap külkereskedelmi forgalma alapján.
Vágólapra másolva!

Egy vezető kínai kormányzati illetékes szerint országa külkereskedelmi többlete az idén akár 130 milliárd dollár is lehet az első öt hónap külkereskedelmi forgalma alapján. Ez az időszak közel 47 milliárd dolláros többletet, az időarányos többletben tavalyhoz képest több mint 40 százalékos bővülést eredményezett.

Az illetékes szerint a kínai külkereskedelemben bizonyos reformok végrehajtása szükséges a többletnövekedési tendencia lassítására - írja a China Daily című lap. A jelek szerint ugyanis nem válnak be a korábbi jóslatok, amelyek szerint kereskedelmi forgalom növekedésének lassulása miatt az ország külkereskedelmi többlete csak valamivel lesz 100 milliárd dollár felett.

Tavaly Kína külkereskedelmi többlete 102 milliárd dollár lett. Kínai illetékesek korábbi nyilatkozata szerint a kétoldalú kereskedelmi viták további éleződésére is lehet számítani.