Megépülhet a Nabucco gázvezeték

Vágólapra másolva!
Magyarország is aláírta a szándéknyilatkozatot a Nabucco csővezetékrendszer megépítésére. A Törökország és Ausztria között húzódó gázszállító tervét hétfőn Bécsben szignálták az érintett országok képviselői.
Vágólapra másolva!

A témában rendezett bécsi konferenciára a Nabucco projektben érintett 5 ország - Törökország, Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria - energiaügyi miniszterei kaptak meghívást, emellett meghívottak voltak az érintett országokban működő gázipari vállalatok - a Botas, a Bulgargaz, a Transgaz, a Mol és az Omw - vezetői. Magyar részről Gilyán György, közigazgatási államtitkár írta alá a szándéknyilatkozatot. A Nabucco vezeték megépítése a biztonságos ellátás érdekében fontos Magyarország számára - áll a GKM közleményében.

A nyilatkozat a nemzetközi jog alapján nem hoz létre jogi kötelezettséget.

A dokumentumban a miniszterek, illetve képviselőik kifejezték törekvésüket a projekt továbbfejlesztésére és annak funkcionális egységként való működtetésére, valamint EU-kompatibilis szabályozására.

Az érintett öt gázipari társaság egy projekttársaságot alapított a megvalósítására, bécsi székhellyel (Nabucco Gas Pipeline International). A társaság a TEN-E keretéből 1,7 millió eurót nyert megvalósíthatósági tanulmányok készítésére. A projekt finanszírozása alapvetően magántőkéből történhet, közösségi pénzügyi forrás az Európai Beruházási Bank részéről érkezhet.

A csővezeték összességében közel 3300 km hosszú, a beruházás költsége mintegy 4,6 milliárd euró lehet. A tervek szerint a vezeték 2011-ben 8, 2020-ban 25,5 milliárd köbméter, a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13, 2020-ban pedig már 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással működhet majd.