Egy évvel korábban lehet több biztosítós TB

Vágólapra másolva!
Már 2007-től bevezethetik a több biztosítós TB-rendszert. A kormányprogram szerint eredetileg csak 2008-ra kellene döntést hozni az ügyben. Ugyanakkor Draskovics Tibor az államreform bizottság elnöke elmondta: az átalakításhoz szükséges fejlesztések már folyamatban vannak az adóhatóságnál.
Vágólapra másolva!

A kormányprogramhoz képest egy évvel sikerült előrehozni a több-biztosítós egészségügyi modellről való döntés időpontját a hétvégi őszödi kormányülésen, jelentette be a közszolgálati televízió Nap-kelte című müsorában Molnár Lajos hétfőn.

"2007. január elsejéig meg kell hozni a döntést," arról, hogy a jövőben az állampolgárok kire bízzák a pénzüket, hangsúlyozta az egészségügyi miniszter, amit a kormányprogram szerint csak 2008 januárjában kellett volna megtenni. A tárca felhatalmazást kapott arra, hogy a gyorsított menetrendet július végére kidolgozza. "Egy évet nem mi nyertünk, hanem a betegek," tette hozzá Molnár Lajos.

Az egészségbiztosító működését január 1-jétől biztosítási alapokra helyezik, az ehhez szükséges fejlesztések már folyamatban vannak az adóhivatalban - mondta Draskovics Tibor, az államreform bizottság alelnöke vasárnap este a Magyar Televízióban.

Az egészségügyi reformmal kapcsolatban a kormánybiztos kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy követhetővé váljon, ki után fizették be a járulékokat, és ki az, aki után nem, így csak sürgősségi ellátásra jogosult. Hozzátette: a kormány meg fogja határozni azok körét, akik után a költségvetés fizeti meg a járulékot.

Azon munkavállalók esetében, akiktől munkáltatójuk ugyan levonta a járulékot, de nem fizette be, az egészségügyi ellátás költségét az egészségbiztosító kiszámlázza majd a munkaadó felé - mondta el Draskovics Tibor, a Szólás szabadsága című műsorban.