Januárban újabb gázáremelés lesz

Vágólapra másolva!
Augusztus elsejétől 3 ezer köbméter feletti gázfogyasztás esetén 38 százalékos áremelésre számíthatnak a fogyasztók - tudta meg a Népszabadság. A jövő év elején pedig 20-30 százalékos gázáremelés várható.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi tervek szerint csak a nagycsaládosok és a kisnyugdíjasok számíthatnak 38 százaléknál kisebb gázáremelésre. Alacsonyabb fogyasztás, illetve egyéb rászorultsági jogosultság esetén most nem lesz igénybe vehető többlettámogatás. Vagyis 1500 köbméteres fogyasztásig mindenkit egyaránt sújt a várhatóan 25 százalékos drágulás, és valószínűleg az évi 1500 és 3000 köbméteres felhasználás mellett sem kap majd senki mentességet a 30 százalékos áremelés alól. Így jön ki a lakossági gázáremelés meghirdetett, átlagosan 30 százalékos mértéke. A végleges számítások a jövő héten készülnek el.

Lassan az is tisztázódik, mit is jelent, hogy ezekbe a számokba "beleértendő" a gáz áfájának szeptemberi emelése. (A kedvezményes áfa, amelybe a gáz is beletartozik, ekkor növekszik 15-ről 20 százalékra.) Augusztustól 30 százalékkal drágul a földgáz, majd szeptember elsején 5 százalékkal nő a termék áfája, ez utóbbi áremelkedést viszont a gázkompenzációs kasszából teljes egészében ellensúlyozzák majd. Vagyis a szeptember elsejétől érvényes áfaemelés hatását a lakosság már nem fogja érzékelni.

Ez persze újabb kiadásokat jelent az állam gázkompenzációs kasszájában, amellyel állítólag számoltak is. Veres János pénzügyminiszter korábban azt közölte: idén a gázártámogatásra az állam 220 milliárd forintot költ, amiből 80 milliárd a terven felüli kiadás - amit elsősorban a világpiaci olajárak emelkedése magyaráz.

Számos pletyka kering arról, hogy a gázár-kompenzációs rendszert idén miért nem sikerült úgy átalakítani, hogy a költségvetés terhe csökkenjen. Informálisan lényegében minden érintett a másikra mutogat. A hivatalos verzió szerint augusztus elsejétől megjelenik az első "szociális elem" a rendszerben, január elején tovább bővítik a kisegített rászorulók körét - és netán a költségvetésre nehezedő terheket is -, a teljes átállás pedig a kormányzati ciklus második felében várható. A Népszabadság Pénzügyminisztériumhoz közel álló forrásai szerint jövő év elején a lakosság átlag 20-30 százalékos gázáremelésre számíthat.