Előbb bevezethetik a több-biztosítós modellt

Vágólapra másolva!
Már a balatonőszödi informális kormányülésen döntés születhet a több-biztosítós modell bevezetéséről. A kormány ugyanis szeretné fölgyorsítani a "kézzelfogható eredményt hozó" egészségügyi és nyugdíjreformot - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kormányprogram szerint a több-biztosítós modell bevezethetőségéről csak 2008 elején született volna döntés, miután megtörtént a biztosításelvű rendszer kialakítása, az egyéni járulékszámla, illetve az egészségbiztosítási kártya bevezetése. A folyamatot most fölgyorsítják.

Az egészségügyben zajló változások előkészítését részben a miniszterelnök közvetlen vezetésével működő Államreform Bizottság, másrészt az Egészségügyi Minisztérium végezné. A szaktárca foglalkozna az ellátórendszer és a térítésmentes szolgáltatások szűkítését szolgáló szabályozás és a gyógyítás minőségét javító rendszerek előkészítésével, az Államreform Bizottság pedig a biztosítási elvet szolgáló intézmény- és pénzügyi rendszer kialakításának szabályozásával.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Mihályi Péter, az SZDSZ több-biztosítós rendszerének szellemi atyja felhatalmazást kaphat Balatonőszödön a modell szabályozásának előkészítésére. A közgazdász tagja az Államreform Bizottság operatív testületének. Első lépésként az egészségügyi piacfelügyeletet alakítanák meg, amely meghatározná a piacra lépő üzleti biztosítóknak, hogy milyen feltételek mellett és milyen szolgáltatásokra szerződhetnének a járulékfizetőkkel. Meghatározzák ugyanakkor a biztosítottak jogvédelmét garantáló szabályokat is. Az információk szerint ez utóbbi kapcsán leporolnák azt a korábban már elvetett jogszabálytervezetet, amely Radnai György nevéhez fűződik, s alapvetően az irányított betegellátási rendszer országos kiterjesztéséről szól.

Az irányított betegellátás tapasztalataiból mindenképpen fölhasználnák a betegútkövetéssel, illetve a protokollokkal kapcsolatos ismereteket. A Népszabadság úgy tudja: a részvénytársasági formában piacra lépő üzleti biztosítók jogot kapnának az irányított betegellátási rendszerek működtetésére. Egyelőre 14 ilyen, a tetszhalál állapotában lévő szervezet van még az országban.