Jövőre teljesülnek a schengeni követelmények

Vágólapra másolva!
Mintegy 2,5 millió euró (700 millió forint) értékben szerzett be technikai eszközöket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az Európai Unió Schengen Alap támogatásából. Így egy éven belül az összes külső (nem EU-s) határátkelőhely eleget tesz a schengeni követelményeknek.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) 2,5 millió euró (700 millió forint) értékben szerzett be technikai eszközöket az Európai Unió Schengen Alap támogatásából. Az összegből 1,872 millió eurót (518 millió forintot) tett ki 16 Volkswagen irodabusz, 8 Nissan terepjáró és 80 Renault járőrautó és kutyaszállító autó beszerzése. Ezek mellett 643 ezer eurót (178 millió forintot) fordítottak 16 kézi röntgen készülék, 28 fémkereső, 32 ultraviola lámpa, 10-10 digitális fényképezőgép, illetve videokamera vásárlására - mondta el Nagy János országos vámparancsnok a technikai eszközöket bemutató sajtótájékoztatón. Az eszközök az unió külső határának térségében működő mélységi ellenőrző csoportok munkáját segítik.

Nagy János kiemelte: a Schengen Alap keretéből Magyarország 2004-2006 között összesen 168 millió euró (46 milliárd forint) támogatást kapott, amiből a vámhatóság 24,174 millió euróval (6,7 milliárd forinttal) részesült, az így megvalósuló fejlesztések által egy éven belül az összes EU külső határátkelőhely eleget tesz a schengeni követelményeknek. A teljes program az uniós támogatás felhasználásával valósul meg, Magyarországnak társfinanszírozásként az áfát és az egyéb adókat kell a hazai költségvetésből finanszírozni.

A schengeni térséghez történő csatlakozás elősegítése érdekében az Európai Unió a Schengen Alapból a hét, külső határszakasszal rendelkező újonnan csatlakozott kelet-közép-európai tagállamot segíti. A vám- és pénzügyőrség határátkelőhelyek fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre, ellenőrző csoportok felszerelésére, biztonsági térfigyelő kamerarendszer telepítésére és a kábítószer- és fegyverkereskedelem elleni küzdelemre használta fel a támogatást.

Magyarország határának 50 százaléka külső határszakaszként jelentkezik az uniós csatlakozás után. Ezek a határok egyben az EU külső határai is, ezért a magyar vámigazgatás az Unió területének fokozott védelmét is ellátja. Ez egy komplett, országos rendszer, amelynek részeként a külső határszakaszon térfigyelő kamerarendszer kialakítására is sor kerül. A külső határszakasz legtöbb határátkelőhelyének rekonstrukciója Phare-támogatásból már a korábbi években megvalósult.

A külső határok erősítése mellett kiemelt fontossággal bírnak a főleg határ menti területeken tevékenykedő mélységi ellenőrző csoportok. A mélységi ellenőrző csoportok a külső határszakaszokon mintegy második szűrőként működnek. A mélységi ellenőrzések hatékonyságának növelésére speciális gépjárműveket és speciális eszközöket szerez be a vám- és pénzügyőrség.

Az új eszközök a testület bűnügyi felderítési képességének növelését szolgálják. Különösen a kábítószerekre, fegyverekre, cigarettára elkövetett, határokon átnyúló bűnözés tekintetében sikerült jelentős előrelépéseket tenni az elemzési kapacitások fejlesztésében.

[origo]/MTI