Érdektelen aukció gyengíti a forintot

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint a bankközi devizapiacon. A valuta azért indult el lefelé mert a tervezetthez képest jóval kevesebbet sikerült értékesíteni a hároméves államkötvényekből. Az eurót kora délután 278,50 forinton jegyezték, két forinttal erősebben, mint a nyitáskor.
Vágólapra másolva!

A 2009/F hároméves államkötvény csütörtöki aukcióján a tervezett 70 milliárd forintnál 15 milliárddal kevesebbet értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - közölte a társaság csütörtökön. A forint gyengült, az euró mintegy két forinttal erősödött délelőtt.

Az ÁKK közleménye szerint a most először aukcióra kínált, évi fix 6,5 százalék kamatot fizető 2009/F államkötvényre mindössze 64,8 milliárd forintnyi jegyzés érkezett a felajánlott 70 milliárd forintos mennyiségre. Az ÁKK 55 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el, a kibocsátott 71,5 milliárdnyi mennyiségből pedig 16,5 milliárdnyit saját számlás értékesítésre szán.

Az aukción 7,93 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva, ez 2 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci benchmarknál, a május 25-én tartott legutóbbi hároméves aukció átlaghozamánál pedig 88 bázisponttal volt magasabb. A legalacsonyabb aukciós átlaghozam 7,80, a legmagasabb 8,00 százalék volt.

A piac nem várt nagy keresletet, de ilyen fokú érdektelenségre nem számítottak. Az állampapírok másodpiacán is eladási ajánlatok vannak túlsúlyban, ezek azonban ritkán találkoznak vételi szándékkal - mondják kereskedők. A reggel még néhány bázisponttal csökkentő hozamszintek délre 5-6 bázispontos emelkedésbe fordultak a forint gyengülése nyomán. Délben az eurót 278,50 forint körül jegyezték szemben a 276,60 forint körüli reggeli jegyzéssel.

Erősödött a forint a bankközinhttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060622erosodott.htmlRezignált piacon is újabb mélyponton a forinthttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060621rezignalt.htmlStagnál a forint a bankközi devizapiaconhttp://www.klikkbank.hu/befektetes/20060621stagnal.html