Járulékot szednek az őstermelőktől

Vágólapra másolva!
Társadalom-biztosítottá teszi az őstermelőket a kormány. A csoport adózása nem változik, de jövő évtől tb-járulékot kötelesek fizetni. A parlament előtt lévő javaslat nem jelent automatikus átsorolást: csak az válik biztosítottá, akinek az eddigi szolgálati ideje és a nyugdíjig hátra levő ideje legalább 20 év. Az őstermelők a minimálbér után fizetik majd a tb járulékot.
Vágólapra másolva!

Az őstermelők adózását gyakorlatilag változatlanul hagyja a pénzügyi törvényeket módosító csomag, viszont a jövő év elejétől társadalom-biztosítottá teszi ezt a csoportot is, ami járulékfizetéssel jár majd együtt. A tb-törvény módosítása - új elemként - biztosítottá nyilvánítja az őstermelőt is, kivéve, ha egyéb címen biztosított, vagy betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az indok egyszerű: lépjenek át a biztosítatlan létből a biztosítottba, hogy ne szoruljanak rá a szociális ellátó rendszerre.

A parlament előtt lévő javaslat ugyanakkor nem jelent automatikus átsorolást. Mint az előbbiekből is kitűnt, akinek van "főállása", az ott már amúgy is biztosított, tehát az őstermelés révén nincs szüksége arra. A másik megszorítás: csak az válik biztosítottá, akinek az eddigi szolgálati ideje és a nyugdíjig hátralévő ideje legalább 20 év. (Az eddigi szolgálati idő megállapítását kérni lehet a nyugdíjbiztosítótól.)

Fő szabályként a mezőgazdasági őstermelő a minimálbér - most 62.500 forint - után fizet egészség- és nyugdíjbiztosítást 2007. első napjától. Amelyik őstermelőnek a bevétele nem éri el a 7 millió forintot, annak csak a minimálbér fele után kell járulékot fizetnie. A törvényjavaslat megengedi, hogy az őstermelő a rá vonatkozó összegnél több után fizessen járulékot, amennyiben magasabb szolgáltatást akar elérni.

Sokaknak dupla minimálbér után kell fizetni/uzletinegyed/ado/20060619sokaknak.html