Budapesten tárgyal a Gazprom-vezér

Vágólapra másolva!
Budapesten tárgyal kedden az orosz gázmonopólium, a Gazprom első embere. A Népszabadság információi szerint Alekszej Miller a miniszterelnökkel, és a Mol vezetőivel tárgyal majd. Lehetséges, hogy a Gazprom tározó kapacitást alakít ki a Mol kiürült magyar gázmezőin, és a felek egy Magyarországon átvezető, orosz-olasz gázvezeték építésének lehetőségeit is megvizsgálják.
Vágólapra másolva!

Budapesten kezd tárgyalásokat kedden Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázmonopólium vezérigazgatója. Miller Gyurscány Ferenc miniszterelnökkel, és a Mol vezetőségével tárgyal majd.

A Mol ugyan nemrég értékesítette gázüzletágát, ennek ellenére lehetséges közös üzlet a Gazprom és a magyar olajipari cég között. Lehetséges, hogy a Gazprom Magyarországon keresztül vezetné a Blue Stream nevű orosz-olasz gázvezeték nyomvonalát. Ugyanakkor az orosz cég tárolókapacitásként használná a Mol kiürült gázmezőit. Ez független a kormány által tervezett stratégiai gáztározótól.

A Mol ugyanakkor már tagja a Blue stream versenytársának tekintett Nabucco-vezetéket tervező csapatnak, ezért szakértők úgy vélik, két ilyen nagy kapacitású vezetéket, nem lenne kifizetődő Magyarországon keresztül vezetni.

Alekszandr Rjazanov, a Gazprom Nyeft elnöke hétfőn bejelentette: előzetes egyezségre jutottak a Mollal arról, hogy közös konzorciumot hoznak létre az olajkitermeléssel foglalkozó Udmurtnyeft megvásárlására. (Mindkét társaság indult azon a tenderen, amelyet a tulajdonos orosz-brit TNK-BP írt ki a cég eladására.) Ez része annak a folyamatnak, amely szerint a Gazprom fokozatosan nyit az olajipar felé is. A négymilliárd dollár értékűre taksált Urál menti olajmezőért öldöklő küzdelem folyik.

A Vedomosztyi nevű lap elemzése szerint a Gazprom és a TNK-BP között szélesebb körű gázalku körvonalazódik. Ismeretes: Magyarország százmilliárdos tengizi gázkövetelését nemrég épp a TNK-BP-hez közel álló érdekcsoport vásárolta meg hatmilliárd forintért.