A héten befejezik a szárnyasok irtását

Vágólapra másolva!
Minden szárnyast, körülbelül 400 ezer állatot pusztítanak el a madárinfluenza miatt lezárt körzetekben a hét végéig. Közben tovább várják a vírus azonosítására Nagy-Britanniába kiküldött vizsgálati anyag eredményeit.
Vágólapra másolva!

A kontrolleredmény alapján lesz megállapítható, hogy a Magyarországon a háziszárnyasokban is megjelent madárinfluenza H5-ös vírustörzse az N1-es, szélsőséges körülmények között az emberre is esetlegesen veszélyes alfajhoz tartozik-e.

A szárnyasok megsemmisítésére nem is az emberre veszélyes törzs miatt lenne szükség, hanem azért, hogy ne terjedjen tovább a járvány az állatok körében, a további károk csak a legszigorúbb intézkedésekkel előzhetőek meg. Így nincs jelentőségük az Angliából érkező eredményeknek, az állat-egészségügyi szakemberek ugyanúgy jártak el, mintha H5N1-es fertőzésről lenne szó.

Várhatóan még ezen a héten végez az ÁTEV Fehérjefeldolgozó Zrt. a madárinfluenza miatt leölt állatok tetemeinek megsemmisítésével - mondta szerdán Kiss Jenő, a társaság vezérigazgatója.

Egy kilogramm leölt állat megsemmisítése 35-43 forintba kerül. A vezérigazgató úgy számol, hogy a madárinfluenza miatt most leölt és megsemmisítendő állatok tömege elérheti a 800-1000 tonnát. A megsemmisítés költségét az állat-egészségügyi szolgálat megyei kirendeltsége, azaz a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi Állomás fedezi.

A 100 százalékban állami tulajdonú ÁTEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-ben a tulajdonosi jogokat a földművelési tárca gyakorolja. A társaság 2005-ös árbevétele mintegy 7 milliárd forint volt. Az idén a cég vezetője a múlt évihez hasonló árbevétellel számol.

[origo]/MTI