Uniós nem a támogatások átcsoportosítására

Vágólapra másolva!
Nem járul hozzá Brüsszel ahhoz, hogy a kormány európai uniós vidékfejlesztési forrásokat csoportosítson át nemzeti finanszírozású területalapú támogatásokra - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke az MTI-nek kedden, megerősítve a Világgazdaság című gazdasági napilap értesülését.
Vágólapra másolva!

Magyarország várhatóan nem tudja maradéktalanul felhasználni a 2004-2006 közötti időszakra 754 millió eurós keretösszegű Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) támogatásait, az Európai Unió azonban nem járul hozzá az átcsoportosításhoz. Az EU jóváhagyását azért kellett kérni a pénzügyi változtatáshoz, mert a források 80 százaléka az unió büdzséjéből származik, s csak 20 százalékot tesz hozzá az FVM.

Dékány András közölte, hogy a kormány az NVT tavalyi keretéből 50 millió eurót csoportosított volna át. Ezeket a forrásokat olyan területalapú támogatásokra fordította volna, amelyeket az FVM saját költségvetéséből fizet ki gazdáknak.

A sajtófőnök szerint az átcsoportosítás helyett a tárca igyekszik a megmaradt forrásokat az NVT-n belül olyan célokra elkölteni, amelyek a tapasztalatok alapján sikeresnek bizonyulnak. Ezek között az agrár-környezetvédelmi és az erdőtelepítési támogatásokat említette. Az NVT kevésbé népszerű jogcímeinek tekinthetők a kedvezőtlen adottságú térségek, a félig önellátó gazdák, a termelői csoportok támogatása és az állatjóléti dotációk.

Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTvSZ) társelnöke az MTI-nek elmondta: szervezetük üdvözli az unió visszautasítását a magyar kormány átcsoportosítási kérelmére. Az átcsoportosítás ellen többször felszólaló MTvSZ társelnöke sérelmezte, hogy a kormány európai uniós támogatásokat kívánt felhasználni a költségvetési hiány csökkentésére. Kifejtette: az uniós trend éppen azt mutatja, hogy egyre inkább a vidékfejlesztési típusú támogatások felé tolódik el az agrártámogatási rendszer, s egyre kevesebb pénz jut a termelés szubvencionálására.

A jövő az egészséges, minőségi élelmiszerek előállítására ösztönző vidékfejlesztési jellegű támogatásoké, a mennyiségi szemléletű, vegyszeres termelés a múlté - mondta Schmuck Erzsébet. Utalt arra, hogy az NVT 2004-es keretéből 10 milliárd forintot az EU jóváhagyásával a kormány már egyszer átcsoportosított. A társelnök reményét fejezte ki, hogy a most kapott visszautasítás jó tanulságként szolgál, és a kormány a 2006-os keret terhére már nem csoportosít át további forrásokat.

Schmuck Erzsébet egyetért azzal a módosított kormányzati szándékkal, hogy az átcsoportosításra szánt maradványpénzeket az FVM inkább az NVT-n belül, az agrár-környezetvédelemre fordítja.