Szombaton bejelentik a megszorításokat

Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azokat az intézkedéseket, amelyek az államháztartási egyensúly helyrebillentését szolgálják. Konkrétumokat még nem tudni, de a kiszivárgott értesülések szerint adóemelésre, drágulásre és elbocsátásokra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A kormány azonnali, az államháztartás egyenlegének javítását célzó intézkedéseit jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT)plenáris ülésén. Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja pénteken már tárgyalt az intézkedésekről, de senki nem nyilatkozott a részletekről. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke szerint "erős támogatottságot élvez a miniszterelnök javaslata".

Gyurcsány Ferenc még megbízott és kijelölt kormányfőként május 24-én jelentette be, hogy egy nappal az új kormány megalakulása után az OÉT plenáris ülésén ismerteti a kormány első intézkedéseit. Ezt követően, hétfőn tartja első ülését a kormány, s ezután benyújtják az első törvénycsomagot.

A miniszterelnök az OÉT ülésén ismertetendő, az idén és jövőre tervezett költségvetési kiigazításról korábban csak annyit közölt, hogy az intézkedéseket követően az államháztartás eredményszemléletű hiánya, a nyugdíjkorrekció hatásának figyelembe vételével a GDP 8 százaléka lesz. A tervezett lépések az idén 350 milliárd forinttal, jövőre 1000 milliárd forinttal javítják az eredményt. Veres János pénzügyminiszter szerint az idei 350 milliárd forintos intézkedések fele bevételnövelő, másik fele kiadást csökkentő tétel. A pénzügyminiszter szerint a módosítások érintik az ártámogatás rendszerét, a gyógyszerkasszát, de nem vonatkoznak például az ekho-ra.

Növelik a bevételt

Az eddig kiszivárgott - de meg nem erősített - értesülések szerint a 15 százalékos áfakulcs 20-ra nő, és emelkedik az eva adója is - a Népszabadság szerint 20, a Magyar Hírlap szerint 25 százalékosra -, a magánszemélyek tb-járulékát 2,5 százalékkal emelik. 20 százalékra nő a társasági nyereségadó, és a személyi jövedelemadót is emelik, legalábbis az éves szinten hatmillió forintnál magasabb jövedelműek esetében. Ők a hatmillió feletti rész 40 százalékát kell, hogy leadózzák majd.

Csökkentik, vagy megszüntetik a lakáshitel adókedvezményét, és a dolgozóknak adható adómentes juttatásokat is csökkentik. 2007-től várhatóan bevezetik az ingatlanadót. Újra lesz adórendőrség, kiterjesztik a vagyonvizsgálatokat, de lehetővé teszik a külföldön tartott feketepénz hazahozatalát - 10 százalékos adó fejében.

Csökkentik a kiadást

Megszüntetik az ezer főnél alacsonyabb lakosságú települések önálló közigazgatását, eltörlik a köztisztviselőknek járó hathónapos extra végkielégítést. A közigazgatásból 20-22 ezer főt, a pedagógusok közül pedig 15-15 ezer főt bocsátanak el. Megfelezik az államtitkárok vezetők számát a központi irányításban, és kényszernyugdíjat vezetnek be a köztisztviselők körében - 65 év felett már nem dolgozhatnak. Megtiltják a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását a közszférában, és teljesítményalapú bértáblát vezetnek be a köztisztviselőknek. Új lesz a gázár-kompenzációs rendszer - nyáron emelik a díjakat - írja a Népszabadság.

[origo]/MTI